Zaterdag 17/08/2019

Ieper

Ex-penningmeester (72) Okra vervolgd voor verkrachting 62-jarig Okra-lid

Beeld BELGA

Een man van 72 heeft zich vandaag voor de Ieperse strafrechter moeten verantwoorden voor verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. De voormalige penningmeester van Okra Ieper Centrum won het vertrouwen van een eenzaam Okra-lid, waarna hij haar misbruikte. "Niets van aan", zegt de verdediging, die een negatieve leugendetectortest voorlegt.

"De beklaagde deed zich voor als de redder van hulpbehoevende vrouwen, maar maakte sluw misbruik van hun vertrouwen. Terwijl het onderzoek naar de verkrachting liep, werd hij vrijgelaten. Toen randde hij zijn poetsvrouw aan. Hij kon zich dus zelfs tijdens het gerechtelijk onderzoek niet gedragen", pleitte de openbare aanklager, die een gevangenisstraf vraagt, deels met uitstel.

Een 61-jarige vrouw diende klacht in voor verkrachting. R.M. was toen penningmeester van Okra Ieper Centrum. Zo leerde hij de vrouw kennen, die er lid was. "Zij was eenzaam en blij met het sociaal contact. Hij won haar vertrouwen. Daarna isoleerde hij haar van de groep. Hij beweert dat de verkrachting nooit heeft plaatsgevonden, maar mijn cliënte kan de slaapkamer perfect beschrijven. Hoe kan dat als ze er nooit geweest is, zoals hij beweert?", vroeg advocate Christine Onraet zich af. Zij vraagt een schadevergoeding van 5.000 euro. "Ik heb lang getwijfeld of ik klacht zou indienen, maar de vzw Okra steunde mij. Ondertussen heb ik Okra zelf ook verlaten, omdat ik dat nog steeds link met die gebeurtenissen", vulde de vrouw aan.

Raadslid OCMW
De zeventiger, die ook nog in de OCMW-raad van Ieper zetelde, liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. "Mijn cliënt wordt voorgesteld als de grootste seksmaniak van het land. We hebben het hier over een oude man, die zich met moeite kan voortbewegen", zei advocaat Herman Baron. M. betwist zowel de verkrachting als de aanranding. "Er zijn contacten geweest met beide vrouwen, maar hij heeft niemand misbruikt. De spontane polygraaftest bevestigt dat hij niet liegt."

R.M. is ondertussen niet meer actief binnen Okra of de OCMW-raad. Vonnis op 17 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden