Zondag 16/05/2021

besparingen

Ex-legerstafchef: "Besparingen in Defensie lijken uitdovingspolitiek"

Ex-stafchef van het leger Charles-Henri Delcour. Beeld BELGA
Ex-stafchef van het leger Charles-Henri Delcour.Beeld BELGA

De besparingen in Defensie zijn "incoherent" en hebben "nefaste gevolgen voor de geloofwaardigheid van België en van ons defensiebeleid". In een opmerkelijke open brief aan de VRT lucht ex-stafchef van het leger Charles-Henri Delcour zijn hart. "Alles heeft zijn grenzen."

Nog maar eens besparingen bij Defensie, dat deed ex-stafchef Charles-Henri Delcour in zijn pen kruipen. Hij noemt de beslissing "demotiverend" en denkt dat er "verregaande gevolgen" zullen zijn voor de dagelijkse werking van de organisatie en de opleiding van het personeel.

"Wat mij opvalt is dat België nog geen twee maanden geleden op de NAVO-top in Wales beloofde om haar defensiebudget niet verder te verminderen, terwijl de recent genomen beleidsbeslissingen net het omgekeerde aantonen. Dit is incoherent en heeft nefaste gevolgen voor de geloofwaardigheid van België en van ons defensiebeleid", foetert hij.

Hij wijst erop dat sinds 2000 - "toen een constant geïndexeerd budget beloofd werd" - het defensiebudget voortdurend naar beneden gegaan is. "Dit doet denken aan een uitdovingspolitiek in de plaats van een serieuze defensiepolitiek die ons land ontbreekt." Hij denkt dat het "onmogelijk wordt om Defensie efficiënt te beheren". "Met een instabiel budgettair traject dat tijdens de uitvoering ervan elk jaar (en zelfs meerdere keren per jaar) verandert kan men toch onmogelijk de juiste keuzes maken voor investeringen in uitrustingen met levensduur van 20 jaar of meer."

Poetin

Ook internationaal dreigen we onder druk te komen. Zeker omdat "wij al lang genoeg de zwartrijders zijn op de NAVO-trein (en daar staken de begeleiders niet)". Een grote vergissing, zo zegt Delcour, wijzend naar de internationale veiligheid. "In 2003 stelde men onder groot algemeen applaus dat 'Europa nog nooit zo welvarend, zo veilig en zo vrij was'. Toen al had men meer aandacht moeten hebben voor de tanks die Poetin stuurde voor 'kleine invallen' naar ongehoorzame buren. Toen al had men zich zorgen moeten maken over de gevolgen van de invasie van Kosovo door de NAVO en over de blijvende steun van Rusland aan Servië. Toen al had men kunnen inzien dat de situatie in Irak of Afghanistan niet duurzaam onder controle te krijgen was. Toen al werd er gewezen op het feit dat het ver van af was met al-Qaida en haar aanhangers."

"Dat Defensie het vandaag nog uithoudt, is vooral te danken aan het professionalisme, de energie en de creativiteit die onze militairen keer op keer aan de dag weten te leggen", besluit de ex-stafchef, "maar alles heeft zijn grenzen."

"Langetermijnplan op komst"

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft begrip voor de bezorgdheid van Delcour. Maar van een uitdovingspolitiek is volgens de N-VA-minister echter geen sprake. "Ook binnen het huidig budgettair kader" gelooft hij in de toekomst van "een sterke Defensie die zich internationaal als een betrouwbare partner kan opstellen".

"Ik neem akte van de open brief van generaal Delcour en ik heb begrip voor zijn bezorgdheid omtrent de toekomst van Defensie", zegt Vandeput nog in een korte reactie. "Zoals eerder gezegd, werken wij aan een plan waarin we de strategische opties voor ons leger op lange termijn zullen bepalen. Ik ga op dit ogenblik geen voorafnames doen op dit plan."

Minister van Defensie Steven Vandeput. Beeld BELGA
Minister van Defensie Steven Vandeput.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234