Dinsdag 19/01/2021

Ex-kankerpatiëntes hebben meer kans op kinderen door eierstoktransplantatie

Brussel

Eigen berichtgeving / Belga

Een 31-jarige ex-kankerpatiënte heeft in het Brusselse universitaire ziekenhuis Sint-Lucas in februari met succes een transplantatie van eierstokweefsel ondergaan. Dat was jaren eerder weggehaald en ingevroren omdat bij de vrouw kanker was vastgesteld en chemotherapie ook de eierstokken zou aantasten. 'Hierdoor stijgt de kans op kinderen voor jonge vrouwen die van kanker genezen zijn', aldus teamhoofd professor Jacques Donnez.

Medische teams werken al jaren aan een efficiënte methode om eierstokweefsel na een periode van bewaring terug te plaatsen. Wetenschappers hoopten zo ex-kankerpatiëntes weer vruchtbaar te maken. Het risico is immers reëel dat vrouwen bij wie op jonge leeftijd kanker wordt vastgesteld, een kinderloos leven wacht. Verschillende kankerbehandelingen, zoals chemotherapie, vernietigen vaak de eierstokken, wat kan leiden tot een vroegtijdige menopauze.

Veel onderzoek was erop gericht de techniek van de 'cryopreservatie' te perfectioneren, waarbij gezond weefsel wordt ingevroren om het te bewaren. Eerdere Brits-Amerikaanse pogingen bij een vrouw die haar eierstokken vanwege een ziekte had laten verwijderen, toonden al aan dat eierstoktransplantatie mogelijk was. Na een herstelperiode begon de vrouw weer normaal te ovuleren.

Het medische team van professor Donnez, diensthoofd gynaecologie en andrologie aan het UZ Sint-Lucas, heeft de ingreep nu ook voor het eerst met succes uitgevoerd bij een ex-kankerpatiënte, en dat is een primeur. De ingreep dateert al van februari, maar het duurde tot midden juni eer een onderzoek aantoonde dat de essentiële follikels van de eierstokken levensvatbaar waren. "Ze is nog niet zwanger, maar de hoop is nu reëel dat de vrouw weer op natuurlijke wijze zwanger kan worden", aldus Donnez.

Essentieel voor de ingreep is dat gezond eierstokweefsel wordt weggenomen bij de kankerpatiëntes vóór de tumor, die zich elders bevindt, wordt behandeld met chemo- of radiotherapie, met name op een moment dat de reserve aan follikels in de eierstokken nog intact is. Niet elke kankerbehandeling is schadelijk, maar onder meer chemotherapie die wordt aangewend om de ziekte van Hodgkin te behandelen, vernietigt in 80 tot 90 procent van de gevallen de eierstokken.

De vrouw liet gezond eierstokweefsel verwijderen in juli 1997, voor de start van haar chemotherapie. Dat weefselmateriaal werd zes jaar bewaard bij een temperatuur lager dan min 150 graden Celsius. Nadat de vrouw haar kanker had overwonnen, werd het weefsel in februari van dit jaar opnieuw ingeplant.

Professor Donnez heeft inmiddels al een 'cryobank' aangelegd met eierstokweefsel van 128 patiëntes. In België zouden volgens Donnez naar schatting jaarlijks duizenden vrouwen hun eierstokken vernietigd zien door chemotherapie. De methode heeft bij schapen al geleid tot natuurlijk geboren lammetjes, maar bij mensen gaat het nog om een vrij experimentele methode, reageert professor Paul Devroey, fertiliteitsspecialist van de VUB. (NC)

Brussels UZ zorgt voor primeur vruchtbaarheids-behandeling

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234