Vrijdag 14/05/2021

Ex-judoka Simons: "Tevreden dat misbruik wordt aangepakt"

Ann Simons:
Ann Simons: "Het ontslag van D.B. is nooit mijn hoofddoel geweest."Beeld Photo News

Ex-topjudoka Ann Simons is opgelucht dat de judofederatie de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag wil opvoeren. "Daar was het mij altijd om te doen. De normvervaging voor misbruik moet eruit."

De Vlaamse judofederatie heeft gisteren tot na middernacht vergaderd over de getuigenissen van twee ex-topjudoka's - Ann Simons en Niki Heylen - over het grensoverschrijdend gedrag van trainer D.B.. Uiteindelijk werd beslist om de coach voorlopig niet te ontslaan. Er komt wel een gesprek met alle betrokkenen en de federatie belooft de strijd tegen misbruik op te voeren.

Simons, een judoka die op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 een bronzen medaille behaalde, reageert voorzichtig tevreden. "Ik ben naar buiten gekomen met mijn verhaal om aandacht te krijgen voor het probleem van grensoverschrijdend gedrag in de sport. Dat is me nu gelukt. Het debat leeft volop en de judofederatie wil de strijd opvoeren. Hopelijk maakt men dit snel concreet", zegt ze. "De cultuur in de sport moet veranderen. De normvervaging voor misbruik moet eruit."

Dat coach D.B. niet ontslagen wordt, vindt Simons niet de kern van de zaak. "Dat is nooit mijn hoofddoel geweest", benadrukt ze. "Zijn ontslag is sowieso ook geen wonderoplossing voor het veel bredere probleem. Ik wil dat kinderen gelukkig en zonder angst kunnen sporten. Dat ouders hun kroost met een gerust hart naar een sportschool kunnen brengen. Daar moet nu aan gewerkt worden."

Simons is een van de ambassadeurs van Voice, een project van Europese universiteiten om grensoverschrijdend gedrag in de sport naar buiten te brengen.

De raad van bestuur van de judofederatie was verdeeld over het lot van coach D.B.. sommige leden vonden dat zijn positie - hij was eerder al eens buiten gezet - niet langer houdbaar was. Anderen vreesden dat D.B. ontslaan voor een eindeloos juridisch steekspel zou zorgen omdat er geen officiële klachten zijn tegen de man. Er zijn alleen de getuigenissen in de media over feiten van meer dan tien jaar oud. Deze juridische overweging haalde het uiteindelijk.

Laagdrempelig aanspreekpunt

"We hebben de tijd genomen om alles op een heel rustige manier uit te praten en goed na te denken welke acties we gaan nemen", vertelt voorzitter Kristof Van de Putte. De judofederatie zegt dat ze de getuigenis van de judoka's ernstig neemt, maar concrete nieuwe maatregelen of acties zijn er nog niet .

Er is wel een oproep aan atleten om misbruik te melden. Er komt allicht een "laagdrempelig aanspreekpunt" voor hen, klinkt het in een persbericht van de judofederatie. Over coach D.B. wordt daarin met geen woord gerept. Die feiten zijn volgens de judofederatie al in 2006 besproken. De bond wil naar eigen zeggen nu eerst alle betrokkenen weer rond de tafel brengen voordat er mogelijk nieuwe acties komen. Wanneer dat zal gebeuren is nog onbekend.

Simons heeft voorlopig niets gehoord van de judofederatie. "Maar dat zal wel komen. Ik wil de discussie zeker aangaan. Opnieuw: het komt er nu op aan om zoveel mogelijk te sensibiliseren. De oprichting van een meldpunt is een belangrijke stap, maar sommige atleten zullen daar nog altijd niet door geholpen zijn. Het stoppen van grensoverschrijdend gedrag in de sport is een werk van elke dag."

Muyters: "Misbruik in sport voorgoed bannen"

Vlaams sportminister Philippe Muyters (N-VA) benadrukt dat Vlaanderen er streng op toeziet dat de verschillende sportfederaties en -bonden zich houden aan de regels van ethisch sporten. Hun subsidies hangen daar ook van af. Wie zich niet inzet om grensoverschrijdend gedrag te stoppen, kan zijn steun verliezen.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).Beeld BELGA

"We zijn in gesprek met zowel de judofederatie als het Voice-project. We willen er alles aan doen om misbruik uit de sport voorgoed te bannen. Het voorbeeld van Ann Simons toont ook aan dat er de laatste jaren al iets veranderd is", reageert de woordvoerder van Muyters. "We gaan daar nu nog mee verder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234