Dinsdag 22/06/2021

AchtergrondPartnergeweld

Ex dreigt met rechtszaak: slachtoffer weggeknipt uit tv-reeks Hilde Van Mieghem over partnergeweld

Tv-maakster Hilde Van Mieghem: 'In het geval van C. kreeg haar ex co-ouderschap toegewezen terwijl er een rechtszaak tegen hem liep naar zedenfeiten. Zij voelt zich nu opnieuw monddood gemaakt.' Beeld Adele Costantini
Tv-maakster Hilde Van Mieghem: 'In het geval van C. kreeg haar ex co-ouderschap toegewezen terwijl er een rechtszaak tegen hem liep naar zedenfeiten. Zij voelt zich nu opnieuw monddood gemaakt.'Beeld Adele Costantini

Een van de getuigen in de aflevering van ‘Als je eens wist’ dinsdagavond op Canvas moest er op de valreep worden uitgeknipt om te worden nagespeeld door een actrice. Haar ex dreigde met een kort geding. De reeks handelt net over de taboes rond partnergeweld. ‘Zij wordt opnieuw monddood gemaakt’, zegt maakster Hilde Van Mieghem.

Na de eerste reeks van ‘Als je eens wist’ over kindermishandeling gaat Hilde Van Mieghem in de tweede dieper in op partnergeweld. Met getuigenissen van slachtoffers, plegers en experts. De reeks startte vorige week dinsdag, met – zoals nu blijkt – een inderhaast naar voor geschoven aflevering 2.

In de oorspronkelijke aflevering 1 zat de getuigenis van C., een vrouw van achteraan in de veertig. Zij vertelde uitgebreid over haar ex, van wie ze jarenlang vooral psychologisch geweld zegt te hebben ondergaan. Ze zegt dat hij zwaar dronk, haar verplichtte mee te drinken en ze kreeg geregeld een mes tegen haar keel, waarna hij haar seksueel misbruikte. Zij zegt dat hij er meermaals mee dreigde haar en de kinderen te vermoorden. Ondanks alles bleef ze jaren bij hem. In de uitzending zegt ze: “Een oordeel is snel geveld: waarom ging je niet bij hem weg? Er is nooit een goed moment om van een rijdende trein te springen.”

Hilde Van Mieghem: “Zij beschouwde hem als ziek. Ze zat ook met het idee van: ‘Ik moet bij hem blijven om hem te helpen.’ Ze is nooit naar de politie of de rechtbank gestapt of zo. Ze heeft dit enkel aangekaart bij een vriendin die psychologe is, haar huisarts en het CAW.”

Actrice

Met elke getuige in Als je eens wist werd afgesproken dat die zijn of haar omgeving vooraf op de hoogte zou brengen van de nakende uitzending. Het productiehuis Borgerhoff & Lamberigts deed dat per mail op 1 maart.

De volgende dag kreeg het productiehuis een brief van de advocaat van haar ex:

“Mijn cliënt ontkent ten stelligste dat hij partnergeweld heeft gepleegd op mevrouw. Als zijn standpunt juist is, dan betekent dit dat hij lasterlijk beticht wordt. Mevrouw C. zal uiteraard herkenbaar in beeld komen. Dit heeft tot gevolg dat de ganse kennissenkring en familieomgeving van mijn cliënt perfect zullen weten dat het om hem gaat. Ik vraag mij af of u voldoende heeft nagegaan welke de motieven zijn van de dames die een getuigenis brengen over zogenaamd partnergeweld. Ik hoop dat jullie beseffen welk onrecht aan bepaalde mannen kan worden aangedaan door hun gewezen partner aan het woord te laten zonder voldoende zekerheid te hebben dat wat zij verklaren met de waarheid overeenkomt. Ik vind dat jullie een groot risico lopen.”

Gerechtelijke stukken

Er wordt gedreigd met een procedure in kort geding, wat de makers deed vrezen voor een uitzendverbod. De getuigenis van C. werd daarom weggeknipt en vervangen door scènes waarin een actrice de getuigenis letterlijk naspeelt. “Ik wilde de vrouw niet blurren, dat voelde te vies. Zeker in een programma waarin ik anonimiteit weiger omdat dat het taboe alleen maar ondersteunt”, schrijft Van Mieghem op sociale media over die keuze. De advocaat laat aan De Morgen weten dat zijn cliënt hiermee kan leven, en wil verder niet reageren.

Volgens Van Mieghem is C. de enige getuige die nooit officieel klacht heeft neergelegd. De ex van C. is recent na een procedure in eerste aanleg en ook beroep veroordeeld voor zedenfeiten met een minderjarige.

“Het feit dat C., zoals 87 procent van alle slachtoffers van partnergeweld, nooit naar de politie is gestapt is nu een wapen in handen van die advocaat”, zegt Van Mieghem. “Dat is een van de zaken die de reeks nu juist zo pijnlijk duidelijk maakt. Ons strafrecht, ons jeugdrecht en ons familierecht houden geen rekening met elkaar, ze zouden gekoppeld moeten worden, zeker bij vechtscheidingen. In het geval van C. kreeg haar ex co-ouderschap toegewezen terwijl er een rechtszaak tegen hem liep naar zedenfeiten met een minderjarige. Zij voelt zich nu opnieuw monddood gemaakt en in de hoek gedrongen door die man. Dit is een overduidelijk geval van intiem terrorisme, maar veel te weinig mensen weten wat dat is.”

Intiem terrorisme

In een eerder interview met deze krant zei Van Mieghem dat er bij intiem terrorisme “haast altijd sprake is van daders met een zware karakterstoornis: borderliners, psychopaten, agressieve narcisten”. Het gaat in zulke situaties om eenzijdig, dwingend en controlerend geweld, een schrikbewind waarbij het slachtoffer vaak de contacten met familie of vrienden doorgeknipt ziet en in volledig isolement terecht komt. Daardoor is verzet tegen het geweld, meestal fysiek maar vaak ook in de vorm van verbale intimidatie, erg moeilijk.

In 2020 kreeg hulplijn 1712 ruim 2.000 oproepen van mogelijke slachtoffers van partnergeweld, een stijging van 85 procent ten opzichte van het jaar voordien – deels te verklaren door de lockdown, deels door de openingsuren die uitgebreid werden.

Het eenzijdige partnergeweld waar Van Mieghem in dit verhaal op wijst, is daarbij echter niet de norm, zoals ze zelf ook aangeeft in de reeks. In een recent opiniestuk in De Morgen, naar aanleiding van de start van Als je eens wist, schreef 1712-coördinator Wim Van de Voorde: “In de meeste situaties is er geen afgetekende pleger. In de meeste situaties grijpen beide partners naar geweld als gevolg van escalerende conflicten.”

Als je eens wist, dinsdag om 21.20 uur, op Canvas

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234