Dinsdag 23/04/2019

FANC

Ex-directeur beschuldigt FANC van gebrek aan onafhankelijkheid

De kerncentrale van Doel (archieffoto). Beeld Tim Dirven

Een gewezen directeur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), Yvan Pouleur, twijfelt aan de onafhankelijkheid van deze nuclaire waakhond ten opzicht van de regering. Het FANC had volgens hem bedenkingen bij een wetsontwerp van federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) over de verlenging van de kernreactoren Doel 1 en Doel 2, maar veranderde niets aan de tekst omdat "het kabinet-Marghem beslist had" dat er niets gewijzigd moest worden.

De krant La Libre kon een proces-verbaal inkijken van een bijeenkomst van de raad van bestuur van het FANC op 8 mei 2015. Het pv bevestigt dat de directeur van het agentschap, Jan Bens, in eerste instantie voor een wijziging van de wettekst over de verlenging van de kernreactoren was. Hij sloot zich daarmee aan bij het advies van het internationale advocatenkantoor Stibbe. Enkele maanden later liet het FANC de tekst echter passeren zonder amendementen. Zo konden een milieueffectenstudie en een raadpleging van het publiek vermeden worden.

De verlenging van Doel 1 en 2 zijn dus mogelijk onwettig volgens Pouleur, die kandidaat was om directeur-generaal van het FANC te worden maar ontslagen werd. Tegen de verlenging van de kernreactoren loopt overigens een procedure van Greenpeace bij de Raad van State en een procedure van Inter-Environnement Wallonie (IEW) bij het Grondwettelijk Hof.

De federale regering ontkent elke inmenging in de beslissing van het FANC. Het agentschap zegt van zijn kant dat "het zijn beslissingen in alle onafhankelijkheid neemt, en het is niet omdat we tot dezelfde conclusie als de regering komen dat er politieke beïnvloeding was".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.