Woensdag 21/04/2021

ex-bondscoach Aimé Anthuenis verbreekt maand na vertrek bij Lokeren stilzwijgen over depressie

'Ik was het evenwicht tussen geest en lichaam kwijt. Ik kon niets meer relativeren en maakte me overal druk in. Mentaal voelde ik me leeg, en ook fysiek was ik op'

'Nooit gedacht dat mij dit kon overkomen'

Aimé Anthuenis is weer onder de levenden. Niet dat de 62-jarige ex-trainer al dood en begraven was, maar te oordelen aan de commentaren in de pers leek het wel alsof het met hem gedaan was. 'Ik mankeerde alleen nog een koord', kan hij er nu om lachen. Maar feit is wel dat Anthuenis, die een maand geleden bij Lokeren stopte om gezondheidsredenen, door een donkere periode is gegaan. Een depressie deed hem inzien dat hij het kalmer aan moest doen. Trainer zal Anthuenis nooit meer zijn, maar het voetbal, dat zegt hij nog niet vaarwel.

Affligem

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie

Vier weken lang gaf Aimé Anthuenis geen teken van leven. Erg ongebruikelijk voor een trainer die steeds beschikbaar was voor de pers. Verder dan zijn antwoordapparaat raakte je niet. Pas gisteren besloot Anthuenis de stilte zelf te doorbreken, al deed hij dat met de nodige gêne, uit vrees dat zijn uitnodiging verkeerd geïnterpreteerd zou worden. "Ik wil even beklemtonen dat dit geen charmeoffensief is, of een poging om in de belangstelling te komen. Ik heb al 25 jaar in de spotlights gestaan, ik heb daar echt geen nood meer aan. Maar gedurende één maand kreeg ik van alle kanten telefoontjes en steunbetuigingen en daar wil ik iedereen voor bedanken."

Wat was er precies aan de hand?

Aimé Anthuenis: "Ik was het evenwicht tussen geest en lichaam kwijt. Ik kon niets meer relativeren en maakte me overal druk in. Mentaal voelde ik me leeg, en ook fysiek was ik op. Ik kon zelfs geen gewicht van twee kilo meer optillen. Ik kon niet meer slapen, me niet ontspannen, omdat het zo hectisch was. En dan sukkelde ik nog met die hartklachten, wat me toch verontrustte omdat mijn ouders daar ook aan leden. De dokter raadde me aan om uitgebreide medische testen te ondergaan. Dat heb ik gedaan en alles bleek in orde te zijn."

Had u een depressie?

"Voor een groot stuk wel. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat me dit kon overkomen. Het is als een elastiek, hé. Je kunt die ver uitrekken maar als er geen rek meer opzit, dan trek je hem kapot. Twintig jaar lang negeer je de signalen van je lichaam, tot je niet meer kunt. Je denkt: iedereen zit toch onder de stress? Maar eens die klachten er zijn, kun je je daar niet meer tegen verzetten. Je leert dan snel je grenzen kennen. Ik geef toe dat ik daar wel van geschrokken ben. Maar het voordeel is dat ik het probleem snel heb erkend."

Betaalde u de tol van drie jaar bondscoach van de Rode Duivels?

(gedecideerd) "In het geheel niet. Ook met mijn leeftijd had het niets te maken. Ik heb met de nationale ploeg gedaan wat ik moest doen, ook al heb ik zogezegd gefaald. Ik had me niets te verwijten en ik kon al die prestaties ook relativeren. Maar misschien heb ik de overgang van bondscoach naar clubcoach wat onderschat, ook al heb ik dat voorheen twintig jaar gedaan."

Had u het gevoel dat u zich bij Lokeren weer moest bewijzen?

"Dat kan gedeeltelijk zo zijn, maar eigenlijk was ik niet van plan om Lokeren te trainen. Ik had voor mezelf een andere functie in gedachten. Maar door omstandigheden - het vertrek van Muslin - ben ik toch in die rol getuimeld. Ik kreeg de vraag en ik geef toe dat ik erdoor gecharmeerd was. Het zou misschien slimmer zijn geweest om dat niet te doen. Niet dat ik er spijt van heb, want ik heb die beslissing zelf genomen. Ik dacht: ik zal er nog eens invliegen. Maar het was duidelijk dat ik mijn problemen toen nog niet de baas kon. Een voorbeeld: ik raakte helemaal overspannen toen ik op stage merkte dat van mijn dertig spelers er slechts tien inzetbaar waren. Ik heb in één week tijd voor 500 euro aan telefoontjes naar mogelijke spelers gedaan. Nu zie ik in dat dat een overdreven reactie was."

Bent u nu wel klaar om de draad weer op te nemen?

"Ja, ik heb mijn ziekte onder controle. Ik ben er bovenop aan het raken, maar ik moet toch niet opnieuw zot beginnen doen. Maar de hele tijd thuis in mijn zetel hangen, dat lukt me toch niet. Dan kan ik zo weer naar de dokter (grijnst)."

Wat hebt u in de afgelopen maand gedaan?

"De eerste week heb ik veel geslapen. Dat was een teken van mijn lichaam dat het nodig was. Nadien ben ik elke dag gaan aquajoggen of heb ik wandelingen gemaakt. En voorts ben ik een paar dagen op vakantie gegaan. Met de gsm af. Naar wedstrijden ben ik niet meer gaan kijken. Op tv heb ik er een paar gezien. Of ik luisterde naar radioverslagen. Maar ik krijg daar soms de kriebels van en dan zet ik hem liever op een rustig muziekje."

En hoe ziet uw toekomst eruit?

"Die ligt zeker in het voetbal maar ik weet niet in welke vorm. Ik lig daar ook nog niet wakker van. Word ik scout? Technisch directeur? Analist? Bondsvoorzitter? (grappend) Dat zou nog wat voor mij zijn. Neen, ik heb daar nu nog geen zicht op. Maar zeker is wel dat ik niet meer op de bank zal zitten en eindverantwoordelijkheid zal dragen. Als trainer is er een tijd van komen en gaan. Ik moet wel zeggen: ik benijd die jonge trainers niet, want veel geduld is er niet meer. Vandaag win je en ben je een held, morgen verlies je en ben je dood."

Gaat u in die nieuwe functie ook niet onder de stress zitten?

"Ik denk het niet. Ik kan nu makkelijker afstand nemen. Uiteraard moet je in je job opgaan en moet er passie bij zijn, maar ik kan toch goed het onderscheid maken tussen wat ik kan en niet kan. Ik wil mezelf gewoon nuttig maken. Het zou toch zonde zijn om veertig jaar ervaring zomaar weg te gooien."

U volgt het voetbal nog. Wie wordt kampioen?

"Volgens mij Anderlecht, omdat ze een makkelijker programma hebben. Al zijn ze wel erg afhankelijk van individuele spelers, zoals Frutos en Zetterberg. Standard verbaast me wel. Het is de eerste keer in jaren dat ze regelmaat tonen en nog in de running zijn voor de titel. En Brugge? Dat was te voorspellen want je kunt niet zomaar het vertrek van spelers als Simons, Ceh, Van der Heyden, Spilar en Cornelis opvangen. Bovendien weegt de afwezigheid van Lange enorm door. Al die factoren zijn volgens mij mee de reden waarom Ceulemans het niet heeft gered."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234