Woensdag 20/10/2021

Ex-boekhoudster blijft achter Samusocial staan

null Beeld belga
Beeld belga

Voor gewezen boekhoudster Liliane Marage waren de zitpenningen voor het bureau en de raad van bestuur geen forfaitaire vergoedingen, maar stonden daar vergaderingen tegenover. De data kreeg ze op een post-it die ze dan in een mapje klasseerde. Marage werkte van 2004 bij de daklozenorganisatie en zit sinds maart 2014 thuis met een burn-out. Volgens haar waren er grote spanningen tussen Samusocial en de kabinetten van bevoegde leden van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Marage zag Samusocial groeien van een kleine vzw met 19 mensen tot een grote en later zeer grote organisatie met honderden medewerkers en ook tijdens haar hoorzitting in de commissie Samusocial bleef ze de daklozenorganisatie en directrice Pascale Peraïta met vuur verdedigen. "Ik had twee prioriteiten: de salarissen correct en tijdig uitbetalen", getuigde ze.

Of er al zitpenningen werden uitgekeerd voor 2006 kon ze zich niet meer herinneren - ze heeft geen toegang meer tot documenten vermits ze niet meer bij Samusocial werkt. Maar de zitpenningen werden wel keurig doorgestuurd naar het sociaal secretariaat voor de uitkering.

Geen geheim
Dat de zitpenningen niet op de GGC verhaald werden, was niet om die geheim te houden maar uit vrees dat de subsidies geweigerd zouden worden. "Zitpenningen konden niet ingebracht worden als bewijsstukken voor subsidies, net als verwijlintresten bij de fiscus en de RSZ", benadrukte ze.

Marage zei ook dat er veel druk was van de kabinetten van de GGC op Samusocial. Ze wees onder meer op besluiten waarvan de Nederlandse en Franse versie verschilden, foute subsidiebedragen in besluiten en de plafonnering van het subsidiebedrag voor Samusocial.

1,1 miljoen euro
De subsidies bedroegen jarenlang 1,1 miljoen euro, wat met de inflatie op een vermindering neerkwam. Vanaf 2008 kon Samusocial rekenen op een extra subsidie van 100.000 euro. Als tegenprestatie kreeg ook de organisatie La Strada steun, met aan het hoofd een Ecolo-directrice. Net als de operationele directeurs wees ook zij op de laattijdige uitbetaling van de subsidies, wat voor de nodige liquiditeitsproblemen zorgde.

Dubbele subsidiëring?
Ook de gewezen boekhoudster kreeg vragen over mogelijk dubbele subsidiëring. De mogelijkheid wordt geopperd in de financiële audit van 2013 en werd eerder in de onderzoekscommissie bevestigd door de Brusselse en federale inspecteurs van Financiën. Marage zei dat het logisch was dat het loon van directrice Pascale Peraïta door verschillende instanties werd betaald, aangezien Samusocial opdrachten uitvoerde voor de GGC, Maatschappelijke Integratie en Fedasil.

"Als de GGC dacht dat zij 100 procent van het directieloon betaalden, is dat niet mijn fout", vond ze. Ze verwees naar een jaar dat ze het loon van de directrice en de coördinatoren verdeeld had over de drie sites die Samusocial toen had, en die door telkens één van de instanties gesubsidieerd werd. Maar ze kreeg te horen dat ze dat voortaan niet meer mocht doen, net omwille van het gevaar op dubbele subsidiëring.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234