Vrijdag 13/12/2019

Bellens

Ex-Belgacombaas Didier Bellens (60) overleden

Didier Bellens (60), de voormalige ceo van Belgacom (nu Proximus), is overleden, zo melden Franstalige media. Hij verwierf tijdens zijn carrière de reputatie van capabele en geroutineerde bestuurder die de controverse nooit schuwde. Verschillende relletjes en minder verkwikkelijke affaires brachten de topbestuurder, en vooral zijn persoon, de laatste jaren echter regelmatig in nauwe schoentjes.

Pierre Nothomb, managing partner bij Deminor en net als Bellens bestuurder bij vastgoedbedrijf Immobel, bevestigt zijn overlijden. "Ik had vorig week nog contact met hem. Ik ben zeer geraakt door wat met hem gebeurd is, het is heel triest."

Volgens Nothomb wou Bellens zo lang als mogelijk deelnemen aan het bestuur bij Immobel. "Maar we wisten dat dit steeds moeilijker was." Zo was er steeds een verpleger bij hem, aldus Nothomb. Er gingen al langer geruchten de ronde over de slechte gezondheidstoestand van Bellens.

Financiële loopbaan

Na het behalen van een diploma management engineering aan de Solvay Business School (ULB), begon Bellens zijn professionele loopbaan in 1978 bij consultancybedrijf Deloitte. Vier jaar later werd de Franstalige Brusselaar financieel directeur van de Groep Brussel Lambert (GBL), waar in datzelfde jaar de Waalse topindustrieel Albert Frère zijn intrede doet. Het markeert het begin van een langdurige, innige samenwerking tussen de industrieel en zijn poulain.

In 1985 stapte Bellens over naar Frères Zwitserse Pargesa Holding waar hij verantwoordelijk werd voor het beheer van holdings, fusies en overnames. Bellens keerde in 1992 terug naar GBL, ditmaal als algemeen directeur, een functie die hij tot 2000 uitoefende. In die hoedanigheid is hij sterk betrokken bij de dossiers rond BBL, Bank Brussel Lambert die opgegaan is in ING, en verzekeraar Royale Belge, gefusioneerd met AXA tot AXA Belgium. Na een passage van drie jaar bij RTL Groep, waar hij als CEO focuste op internationale expansie en de groep naar beurs bracht, kwam hij in 2003 aan het hoofd van Belgacom. Bellens volgde er de overleden John Goossens op als gedelegeerd bestuurder.

Bekwaam en afstandelijk

Bellens, die dan pas definitief uit de schaduw trad van Frère, toonde zich bij de Belgische telecomreus een bekwame doch afstandelijke bestuurder, die vaak gebrekkig communiceert en moeite heeft met het menselijke aspect. Tekenend is het vertrek, veelal om onduidelijke redenen, van verschillende managers bij het bedrijf.

In 2008 loopt de discussie over het al dan niet verlengen van het contract van de Belgacombaas dan ook hoog op. Zijn erg hoge salaris aangevuld met verschillende vergoedingen en bonussen, maakte Bellens regelmatig tot onderwerp van controverse. De topman oogste eveneens felle kritiek voor de vijandige overname in 2005 van Telindus, waarvan hij in vroegere jaren persoonlijk aandelen had gekocht. Beurswaakhond CBFA pleitte hem echter vrij.

In opspraak

Bellens bleef doorheen de jaren in opspraak komen. In juni 2011 werd hij beschuldigd van passieve corruptie, het gerecht van Bergen verdacht hem ervan "persoonlijke voordelen" te hebben overgehouden aan de verkoop van een oud RTT-gebouw aan een vertrouwelinge van Bellens en in juni 2013 veroordeeld werd voor fraude.

De verkoop van een ander Belgacomgebouw deed dat jaar opnieuw veel stof opwaaien. Bellens was namelijk bestuurder bij de koper van het gebouw, vastgoedgroep Immobel. Bellens moest daarop tekst en uitleg geven in de Kamer. Gedurende de zitting maakte hij geen geweldige indruk en wekte vooral irritatie op. Een interne audit bij Belgacom besloot echter dat er geen sprake is van belangenvermenging.

Ontslag bij Belgacom

De opeenvolging van compromitterende dossiers mocht dan wel de positie van de Belgacom-topman aantasten, Bellens zelf liet de kritiek vooral van zich afglijden. Zijn relatie met de regering verzuurde alleen maar verder door veelvuldige controversiële uitspraken van de gecontesteerde CEO.

De laatste in een lange reeks volgde was toen Bellens verklaarde daar dat toenmalig premier Di Rupo hem alleen belde op het einde van het jaar, wanneer Belgacom de dividenden uitkeert, "een beetje als een kind dat om zijn Sinterklaas komt". Het bleek de laatste druppel. Bellens werd op het matje geroepen en ontslagen. Hij wordt opgevolgd door Dominique Leroy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234