Woensdag 21/04/2021

Conventie van Genève

EVP wil Conventie van Genève 'updaten'

Orban en Merkel, beiden lid van partijen die deel uitmaken van de EVP. Beeld © afp
Orban en Merkel, beiden lid van partijen die deel uitmaken van de EVP.Beeld © afp

De Europese Volkspartij, de politieke familie waar ook CD&V deel van uitmaakt, pleit voor een 'update' van de Conventie van Genève. Dat is opvallend, aangezien CD&V zich vorige maand nog verzette toen N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte voor een aanpassing. Volgens de christendemocraten gaat een vergelijking echter niet op.

De Wever oogstte vorige maand een storm van kritiek toen hij voorstelde om te morrelen aan de Conventie van Genève, die de rechten van vluchtelingen en hun toegang tot de sociale zekerheid regelt. Hij argumenteerde dat de sociale zekerheid uit 1951 niet te vergelijken valt met het huidige systeem en stelde zich vragen bij het feit dat de conventie "een ticket" biedt om er als vluchteling zomaar deel van uit te maken.

Ook verschillende CD&V'ers reageerden afwijzend. Justitieminister Koen Geens sprak van een "zwaktebod", terwijl vicepremier Kris Peeters erop wees dat op een herziening vragen "onrealistisch" is. Toch stemde CD&V op het EVP-congres in Madrid deze week in met de resolutie die pleit voor een 'update'.

"Uithollen is onaanvaardbaar"

Voor CD&V is pleiten voor een 'update' echter iets heel anders dan wat De Wever voorstelde. "De invoering van A- en B-categorieën voor mensen blijft voor ons geen optie", onderstreept de CD&V-top. "Een aanpassing van de conventie zoals sommigen voorstellen, om het statuut van oorlogsvluchtelingen uit te hollen, is en blijft voor ons onaanvaardbaar."

De christendemocraten beklemtonen dat een update samen gezien moet worden met het pleidooi voor een volledige hervorming van het Europees asielsysteem op lange termijn. En een update, dat is voor hen iets positiefs. "Een update doe je toch om de zaken te verbeteren, zoals je een update doet aan je computer", onderstreept de partijwoordvoerder.

Humaan

"De conventie dateert van vlak na Wereldoorlog II. Op dat ogenblik was er bijvoorbeeld nog geen sprake van klimaatvluchtelingen of van vrouwen die op de vlucht zijn omwille van het gevaar van genitale verminking", verduidelijkt CD&V nog. "Hoe gaan we met die vluchtelingen op? Het is goed dat die discussie gevoerd wordt."

Voor CD&V ligt de resolutie dus in lijn met wat CD&V altijd gezegd heeft. "We willen recht op asiel voor wie recht heeft op internationale bescherming en een snel, humaan terugkeerbeleid voor wie hiervoor niet in aanmerking komt."

N-VA: Geen zie-je-wel

Het bericht geeft bij de N-VA geen aanleiding tot zelfgenoegzaamheid. "Ik zie dit niet als een zaak van de ene partij tegen de andere", zegt Europees parlementslid Sander Loones. "Het gaat om een realiteit die stilaan iedereen onder ogen ziet."

Het standpunt van CD&V is voor N-VA geen geval van 'zie je wel', zegt Sander Loones. "Ik zie het als positief nieuws dat de bereidheid toeneemt om op een open en actieve manier deze uitdaging aan te gaan en op een solidaire, realistische manier verantwoordelijkheid op te nemen." Eerder constateerde Loones op Twitter dat "het zoveelste N-VA-asielvoorstel wordt overgenomen dat eerst werd verketterd". "De realiteit is onze bondgenoot."

Loones wijst erop dat de aanpassing van de Conventie van Genève niet de eerste stap is, maar dat er ook met de Europese regelgeving rond asiel al een en ander kan gebeuren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234