Zaterdag 26/11/2022

EVP kiest voor afkoelperiode

Uitsluitingsprocedure van ÖVP officieel gestart maar kansloos

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

De Europese Volkspartij (EVP) start de procedure tot uitsluiting van de Oostenrijkse christen-democraten. De kans dat het zo ver komt, is nihil. Slechts drie leden-partijen van de 35 vroegen gisteren, tijdens het presidium van de EVP in Brussel, de uitsluiting van de Oostenrijkse ÖVP: de Belgische PSC, het Franse UDF en de Italiaanse PPI.

Op 6 april valt hierover een beslissing. Maar EVP-voorzitter Wilfried Martens maakte er geen geheim van dat een "grote meerderheid" tegen uitsluiting is gekant. Daarom gaat hij proberen om een consensus te krijgen rond een resolutie waarin de coalitie van de ÖVP met de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider wordt afgekeurd.

De volgende kleine twee maanden moeten dienen voor "reflectie" en "interne beraadslaging". Bovendien kan iedereen de eerste daden van de Oostenrijkse regering nauwkeurig tegen het licht houden. Martens zelf zal een delegatie van drie EVP-ondervoorzitters aanwijzen om in Oostenrijk poolshoogte te nemen. Zij moeten begin april een rapport klaar hebben. De kwestie zal ook aan bod komen tijdens de EVP-top die in de marge van de Europese raad van regeringsleiders in Lissabon wordt georganiseerd.

De CVP verkoos om haar Franstalige collega's niet te steunen. De partij wilde de ÖVP niet uitsluiten, enkel schorsen. Dat wordt evenwel door de statuten niet voorzien, tenzij een partij haar bijdrage niet betaalt. Nu gaf Martens zelf toe dat via het interne reglement een mouw aan deze statutaire leemte kon worden gepast. Dat de EVP dat niet doet, zegt veel over de geringe animo om de Oostenrijkers met de vinger te wijzen.

Martens werd ook bepaald korzelig toen hem werd gevraagd waarom de christen-democraten zo lauwtjes reageren, toch zeker in vergelijking met de socialisten, als het om extreem-rechts gaat. Hij verwees onmiddellijk naar de jaren tachtig, toen socialist Bruno Kreisky gedurende vier jaar met de FPÖ regeerde. De kanselier gooide de FPÖ evenwel buiten toen Haider voorzitter werd. Bovendien was het Alpenland nog geen lid van de Unie.

De resolutie wordt alvast opmerkelijk omdat de inhoud ervan - "Wij zijn gedecideerd gekant tegen elke vorm van extremisme, zowel rechts als links" - reeds met zoveel woorden in het EVP-programma staat. Waarom niet gewoon zeggen dat de ÖVP dat programma met voeten treedt? Martens zuchtte en zei dat de coalitie tussen ÖVP en FPÖ verschillende emoties losmaakte. "De een weigert elke samenwerking met extreem-rechts, de ander wil dat ze zich schroeien aan de macht." Zelf wilde hij zijn mening niet geven. "Ik waak over onze beginselen en handhaaf de samenwerking."

PSC-voorzitter Joëlle Milquet reageerde gisteren erg teleurgesteld op de vergadering. Ook andere EVP'ers vrezen dat deze crisis de voorbode wordt van een nieuwe partijorganisatie waarbij rechtse en centrumgroepen een van elkaar meer onafhankelijke koers varen binnen de EVP.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234