Dinsdag 26/01/2021

Evenwichtsoefening met hond

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Zelden kwamen Gorters woorden in het Vlaamse theater zo van pas als anderhalf jaar geleden, toen de jonge regisseurs Bart Van Nuffelen en Johan Petit verrasten met de bij Theater Antigone gemaakte Boon-bewerking DAT DAT. Op een opvolger was het even wachten. Vanavond gaat in Antwerpen Het Hondje Candy in première van het MartHa!tentatief, waarvan Petit en Van Nuffelen deel uitmaken. De locatie is even bijzonder als haar naam laat vermoeden: het voormalige 'roepkot' der scheepsherstellers op 't Eilandje.

Antwerpen

Van onze medewerker

Peter Anthonissen

Op een boogscheut van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen staat een verlaten gebouw met een indrukwekkende glaspartij dat in de Antwerpse volksmond 'de shop' wordt genoemd. Het betegelde interieur heeft meer weg van een zwembad. Op deze plek werden in het verleden de scheepsherstellers voor de Antwerpse haven in dienst genomen. Elke ochtend was het hier voor de arbeiders verzamelen geblazen in de hoop een opdracht toegewezen te krijgen voor de komende dagen en weken. Wie van huis uit met het beroep vertrouwd was, had een streepje voor op de nieuwelingen.

Johan Petit (25) was zo door dit verhaal geïntrigeerd dat hij van de vader in het door hem geschreven Het Hondje Candy een gewezen dokwerker maakte. Het leek hem ideaal als hij het stuk ook op die locatie zou kunnen spelen. Het Havenbedrijf, dat de shop en enkele aangrenzende gebouwen te koop aanbiedt, vond geen graten in het project en verleende het MartHa!tentatief een tijdelijke concessie.

De teloorgang van de oude Antwerpse haven is niet het enige inhoudelijke motief in Het Hondje Candy. Het MartHa!tentatief spreekt van een "wonderlijk simpel verhaal" over een vader, een moeder, een zoon en een hond. Het gezin komt niet langer vooruit, is vastgeroest. De hond maakt wel een keuze, loopt weg en raakt in een faustiaans avontuur verzeild. Een verteller schetst het fantasierijke kader waarbinnen dit op het eerste gezicht kleinmenselijke verhaal zich afspeelt. "Ik schrijf niet over spectaculaire helden die spectaculaire dingen meemaken, maar probeer de grootsheid van kleine dingen te laten zien", aldus Johan Petit. "Mijn vertrekpunt zijn mensen die met het leven worstelen. In de wereld van vandaag volgen veranderingen elkaar heel snel op. De mens ervaart dat vooral in de kleine dingen."

De voorkeur voor 'de kleine man in Vlaanderen' die Petit en Van Nuffelen ook in eerdere producties toonden, leverde hen in het tijdschrift Sampel de smalende bijnaam 'ridders der anekdotiek' op. "Het gaat voor ons verder dan dat", repliceert Bart Van Nuffelen (26). "Wij spelen net op de grens tussen een universeel verhaal en een geschiedenis over kleine mensen, kleine gebeurtenissen. Elke keer opnieuw proberen we daarmee om te springen. Dat evenwicht is soms moeilijk, want het is een slappe koord waarop je danst. Voor de ene toeschouwer slaat het in de ene, en voor de andere toeschouwer in de andere richting over." Volgens Johan Petit is die tweeledigheid deel van de manier waarop alle leden van het MartHa!tentatief met theater omgaan: "In ons toneel gaan we op zoek naar een strakke vorm. Daartussen komen dan sketches, prutserijen, koldereske momenten, die we er niet zomaar opplakken, maar die ontstaan binnen de lijn die we proberen te volgen. We willen het verhaal verscheidene betekenislagen geven. Met alleen maar effectjes zouden we populistisch theater maken."

Om dat onderzoek in de toekomst te kunnen blijven voeren, dient het MartHa!tentatief een structurele subsidieaanvraag in voor de periode 2001-2005. "Als je de pretentie hebt al die evenwichten te willen bespelen," aldus Van Nuffelen, "moet je een klimaat scheppen waar je dat op een doorgedreven manier kunt doen. Nu gebeurt het nog te veel tussen de lijntjes." Is een eigen structuur dan de beste oplossing? Het duo had bijvoorbeeld ook in het Gentse Arca terechtgekund? "Ja, maar die vraag hebben we afgehouden", zegt Van Nuffelen. "Onze autonomie is belangrijk, omdat we vinden dat er een aantal dingen nodig zijn om het werk ernstig te doen. We willen bijvoorbeeld een ruim publiek opbouwen, en dan moet je lang op dezelfde plek kunnen spelen. Tegelijk zijn ook wij nog aan het groeien en aan het leren hoe het MartHa!tentatief kan functioneren. Daarvoor moeten we tijd hebben."

Het MartHa!tentatief speelt 'Het Hondje Candy': première vanavond om 20.30 in het 'roepkot' der scheepsherstellers, Rijnkaai 15, Antwerpen. Tot 27 november, telkens van woensdag t/m zaterdag. Reserveren op tel. 03/238.64.97 (Monty). Ook van 1 tot 18 december, telkens van woensdag t/m zaterdag om 20.00, in de Expeditie (ACEC), Salvatorstraat, Gent. Reserveren op tel. 09/267.28.28 (Vooruit).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234