Vrijdag 27/11/2020

Standpunt

Even wachten had veel angstzaaierij kunnen vermijden. De Wever verkoos het anders te doen. Dat is geen toeval

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van De Morgen.

Een Fransman is aangehouden na een dolle rit door Antwerpse winkelstraten. Niemand raakte gewond. In de kofferbak van de onderschepte wagen is onder meer een riotgun aangetroffen. Die diende allicht niet om te gaan vissen.

Groter onheil is dus voorkomen, dankzij de kundige interventie van de politiediensten, met medewerking van de op straat aanwezige militairen. Dat is goed nieuws: de veiligheidssystemen hebben gewerkt.

Over welk onheil precies vermeden is, bestaat onduidelijkheid. Een eerste onderzoek legde geen verbanden met terrorisme bloot. Mogelijk komen die later nog boven water. Toch lijkt het op dit moment aannemelijker dat de verdachte uit het zware drugsbanditisme komt.

Maakt dat wat uit? Toch wel. Een dag na de nieuwe jihadi-aanslag in Londen is de associatie tussen een gevaarlijke dollemansrit en terreur snel gelegd. Dat mensen na zo'n incident een kramp van angst voelen, is dus logisch.

T-woord

Relevanter is de vraag hoe je als politicus met die angstgevoelens omgaat. Vergroot je ze uit, of probeer je met rustig leiderschap de kalmte te bewaren?

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft ervoor gekozen om snel te communiceren. Vóór enige klaarheid over de feiten kon worden gegeven, en tegen het advies van het federaal parket in. Zo heeft de burgemeester het frame van 'terrorisme' op de nog onheldere feiten geschroefd. Daarvoor heeft hij het t-woord niet eens zelf hoeven uit te spreken: de puntjes zouden anderen wel voor hem verbinden.

Even wachten had veel speculatie en angstzaaierij kunnen vermijden. Meneer De Wever verkoos het anders te doen. Dat is geen toeval. Hier lag een kans voor snelle politieke winst. Dit gelukkig goed afgelopen incident moest bewijzen dat De Wevers lokale, gespierde politieaanpak de juiste is. En tegelijk moest CD&V, nog altijd coalitiepartner maar almaar meer politieke vijand, in het verweer geduwd worden, omdat zij geen fan is van het behoud van militairen op straat.

Non-debat

De persconferentie van meneer De Wever had dezelfde onderliggende boodschap als die van een scorende voetballer die zijn vinger op de mond legt: ik heb gelijk, iedereen moet zwijgen.

Wie op de herdenkingsdag van de Brusselse aanslagen het politieke non-debat over de noodtoestand heropent en een dag later een nieuw frontje opent, neemt een zware verantwoordelijkheid. Moet werkelijk alles politieke strijd zijn? Gaat de uitschakeling van kritische tegenstemmen altijd voor op besturen en dus op een samenleving laten vooruitgaan?

Misschien is in Antwerpen geen aanslag verijdeld. Misschien wel. Zeker is wel dat de recuperatie van een tijdige en nodige arrestatie van een bewapende gangster belangrijke vragen oproept over hoe we in de nabije toekomst aan politiek doen in dit land. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234