Dinsdag 02/03/2021

Even spannend voor als na 14 oktober

Ondanks de grote verschillen tussen de N-VA en de sp.a/CD&V-stadslijst belooft de strijd in Antwerpen erg spannend te worden. Niet het minst omdat de coalitie-vorming wel eens zeer moeilijk kan worden.

Vocht iemand er nog aan getwijfeld hebben, dan is het nu wel duidelijk dat de stembusslag in Antwerpen - exact zoals zes jaar geleden - zal uitdraaien op een heuse tweestrijd. Voor de anderen is er hoogstens een bijrol voorzien, zelfs wanneer de lijsttrekker van één van die partijen toevallig ook minister van Justitie is. De komende weken zal het in de Scheldestad dus enkel hierom gaan: wie wordt de nieuwe burgemeester, Patrick Janssens of Bart De Wever?

Stel die vraag vandaag aan de Antwerpenaar (zie hiernaast) en hij kiest voor de N-VA-voorzitter, met een voorsprong van 11 procent op Patrick Janssens. Maar de race is op vijf weken voor de stembusslag nog niet gelopen. De campagne moet immers nog goed en wel op gang komen. Patrick Janssens heeft zich tot vandaag, een enkel interview niet te na gesproken, amper laten opmerken. Tot dusver profileerde hij zich als de hardwerkende, zittende burgemeester. De politicus die deze week nog te druk aan het werk was om deel te nemen aan een lijsttrekkersdebat in zijn stad.

Man zonder das

Janssens zet alles op een korte maar krachtige eindsprint. De Janssens-machine, inclusief een pak personeel, staat klaar om uit de startblokken te schieten. De verwachtingen zijn hooggespannen op wat de ex-reclameman uit zijn mouw gaat schudden. Zes jaar geleden schaarde zowat heel bekend Antwerpen zich achter de man zonder das in een camapgne die opviel omdat er niet naar zijn partij werd verwezen. Alleen naar 'Patrick'. Dat bleek te werken. Vlaams Belang werd tegen de voorspellingen in geklopt.

De vraag is wat De Wever daar nog tegenover zal stellen. In tegenstelling tot Janssens was de N-VA-voorzitter de afgelopen maanden wel alomtegenwoordig en is het een vraagteken wat hij nog meer uit zijn mouw zal kunnen schudden. De Wever lijkt niet zo zeker te zijn over de goede afloop, getuige daarvan zijn oproep aan de kiezer om die dag ook echt op N-VA te stemmen.

De kans is hoe dan ook groot dat het daarna minstens even spannend wordt als ervoor. De hele campagne van De Wever is erop gezicht om de socialisten van het Schoon Verdiep te verjagen. Zoals de kaarten nu liggen kan dat alleen lukken als N-VA een coalitie aangaat met Groen en de gedecimeerde Open Vld. Samen zijn ze goed voor 52,9 procent van de stemmen. Erg voor de hand liggend is dat trio niet. Groen trekt in de campagne voluit de progressieve kaart, dus het is bijna ondenkbeeldig dat Meyrem Almaci zich zou laten verleiden om toe te treden tot een rechts bestuur.

Horroscenario

De stadslijst sp.a/CD&V van Janssens heeft in de huidige constellatie maar één mogelijkheid om de stad nog te leiden: een meerderheid vormen met N-VA. Want zelfs als sp.a en CD&V er zowel de groenen, de liberalen als het extreem linkse PVDA+ van Peter Mertens en de rode scheurpartij van Erik De Bruyn bijhaalt, is de 50 procent nog lang niet in zicht.

Een monstercoalitie tussen socialisten, christendemocraten en Vlaams nationalisten hoeft ondanks al het spierballengerol geen horroscenario te zijn. Niet alleen is het Antwerpse bestuur dan een perfecte afspiegeling van de Vlaamse regering, iets wat de zaken wat betreft Oosterweel bijvoorbeeld alleen maar kan bevorderen. De Wever kan in dat scenario ook aantonen dat zijn partij kan besturen, iets waar N-VA erg op gebrand is, ook al zat ze de afgelopen zes jaar in de meerderheid en maakt ze deel uit van de Vlaamse regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234