Vals alarm

Paniek in Hawaï na vals alarm: "Inkomende raketdreiging. Zoek een schuilplaats, dit is geen oefening"

2 © AP

Bewoners van Hawaï raakten in paniek toen ze gisteren een tekstbericht op hun mobiele telefoons ontvingen over een inkomende raketaanval. Het duurde ruim een halfuur vooraleer de fout werd rechtgezet. Intussen zorgde de waarschuwing wel voor paniek, aldus de BBC.

"Ballistische inkomende raketdreiging naar Hawaï. Zoek onmiddellijk een schuilplaats. Dit is geen oefening'', meldde het sms-bericht, alles in hoofdletters. De autoriteiten meldden even later dat er geen bedreiging was en dat de melding op een vergissing berustte. 

Een werknemer van het Hawaïaanse noodgevallenagentschap (EMA) "duwde de verkeerde knop in", aldus gouverneur David Ige. "Dit mocht niet gebeuren. We onderzoeken de aaneenschakeling van gebeurtenissen die plaatsvonden." De waarschuwing werd verstuurd naar mobiele telefoons, televisiezenders en radiostations. "Het was een fout tijdens een standaardprocedure bij de verandering van een shift", aldus de gouverneur aan zender CNN.

Het EMA nam de verantwoordelijkheid voor het valse alarm op zich. Beheerder Vern Miyagi zei dat hij actie zal ondernemen "om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt." De waarschuwing liep binnen kort na 19 uur Belgische tijd. Het duurde maar liefst 38 minuten vooraleer een tweede werd verstuurd, waarin stond dat het om een vals alarm ging, meldt de Amerikaanse zender CNN. 

De melding kwam te midden van een groeiende dreiging van het raket- en nucleaire programma van Noord-Korea. Hawaii is de dichtstbijzijnde staat bij Noord-Korea.

2 Honolulu. © AFP

nieuws

cult

zine