Dinsdag 13/04/2021

Standpunt

Even dimmen. Kan het?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Een man in bezit van een verdacht pakket is neergeschoten in het Centraal Station van Brussel. Beelden tonen een relatief kleine explosie in de ondergrondse gangen van het station. Hier is mogelijk een aanslag verijdeld.

Het eerste wat je denkt is: ‘Niet opnieuw.’ In vele hoofden draaide de traumatiserende film weer af van de jihadistische terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van ruim een jaar geleden. Een routine van zorgwekkende nieuwsflashes trok zich wereldwijd alvast in gang.

Maar gelukkig gebeurde ‘het’ niet opnieuw. Dat is zeker en vast mede de verdienste van het kordate optreden van de aanwezige veiligheidsdiensten. We kunnen kritiek hebben – en vaak terecht – en we kunnen onszelf de put in laten praten. Maar zij hebben bewezen dat België geen failed state is.

Stoïcijns

Brussel is aan iets ontsnapt. Aan wat precies moet en zal verder onderzoek uitwijzen. Maar de bevestigde feiten zijn ernstig genoeg.

Wat opvalt, ondanks de begrijpelijke en menselijke angst in de directe omgeving van het incident: de bijna stoïcijnse kalmte bij vele burgers die in de buurt werken of leven en die noodzakelijkerwijs – letterlijk – uit hun comfortzone werden gehaald.

In schril contrast met die waardige kalmte staan de broeierige reacties die meteen op sociale media werden afgevuurd. Nog voor ook maar enig feitenrelaas bevestigd was, hadden sommigen hun analyse al klaar. Algauw ging het niet meer over het delen van informatie, maar over het stigmatiseren en uit verband rukken van de standpunten van politieke tegenstrevers. Het is een vreemde eerste reactie nadat land en hoofdstad en mogelijk vele burgers aan erger ontsnapt zijn.

Alsjeblieft, even dimmen. Nu en enkel hierover, kan het? Laten we grondig van mening verschillen over het nut van een vermogenswinstbelasting of over het armoedebeleid, maar laten we niet de onbeschaafdheid hebben om elkaar de loef te willen afsteken in bekommernis over wat in Brussel is gebeurd of net niet is gebeurd.

Links en rechts

Zo moeilijk kan het toch niet te zijn? Kan ‘links’ even toegeven dat de militairen rond de stations in dit geval hun mogelijk levensreddende nut bewezen hebben? Kan ‘rechts’ even wachten vooraleer het zijn veiligheidsagenda probeert te koppelen aan een incident waarvan de contouren nog onbekend zijn?

Het laatste wat de bevolking nu wil zien, zijn bekvechtende politici of hun supporterscharen die de schaarse feiten alweer in hun voordeel proberen te spinnen.

Laten we ons niet van vijand vergissen. De beveiliging van de samenleving heeft gewerkt. Iedereen heeft de avond overleefd. De enigen die daarom treuren zijn de terroristen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234