Dinsdag 06/12/2022

Evangelische kerken in Antwerpen moeten stiller zingen

Schepen Van Wallendael bereidt gemeentebesluit voor na klachten over verkeers- en geluidsoverlast 'Met de gewone wetgeving, zoals Vlarem II of de wet op de brandveiligheid, komen we er niet'

Antwerpen

Van onze medewerker

Peter-Jan Bogaert

De stad Antwerpen heeft te maken met een relatief nieuw fenomeen: geluids- en verkeersoverlast veroorzaakt door nieuwe religieuze bewegingen. Vooral enkele Afrikaanse evangelische kerken zorgen op zon- en feestdagen voor hinder. Dat was onder meer het geval in de Antwerpse Wetstraat. Daar is een evangelische kerk, die in een voormalige drukkerij zat, door de stad gesloten na klachten over lawaai en verkeersproblemen. Na bemiddeling heeft de kerk wel een nieuw en beter geïsoleerd pand gevonden. Ook elders in de stad, onder meer aan de Schijnpoortweg en de Lange Beeldekensstraat, wordt God met muziek, versterkers en luid gezang bejubeld. Een aanpak die sterk aanslaat bij vooral allochtone gelovigen, maar minder bij de buurtbewoners.

Maar ook over andere religies lopen er af en toe klachten binnen, van het te luid declameren van religieuze teksten door orthodoxe joden tot het illegaal dumpen van slachtafval na het islamitische Offerfeest. Ook met de brandveiligheid van de religieuze gebouwen is het soms slecht gesteld.

Als antwoord op de klachten bereidt schepen van Sociale Zaken Tuur Van Wallendael (sp.a) een specifiek gemeentebesluit voor. Eerstdaags wordt het op het college besproken. "Met de gewone wetgeving, zoals Vlarem II of de wet op de brandveiligheid, komen we er niet", zegt Van Wallendael. Welke instrumenten de gemeente dan wel zal gebruiken om in te grijpen, moet het overleg duidelijk maken. "We zetten het probleem op de agenda en denken na over oplossingen. Beslissingen hebben we nog niet genomen."

Van Wallendael probeert ook in kaart te brengen welke gemeenschappen actief zijn en waar. Een voorlopig onderzoek leert dat er 29 geregistreerde evangelische kerken zijn. Maar daarnaast zijn er ook tal van huiskerken en bewegingen die niet zijn aangesloten bij een officiële koepel.

Een denkpiste is om vanuit de stedelijke bouwcode strikte infrastructuurvoorwaarden op te leggen aan religieuze bewegingen. Een andere is om op zoek te gaan naar een betere locatie voor lawaaierige gemeenschappen. In Gent hebben de stad en de katholieke bisschop recentelijk bemiddeld om een evangelische kerk te doen verhuizen. Volgens de VVSG, de vereniging van Vlaamse steden en gemeenten, is de problematiek relatief nieuw. Ze heeft geen weet van andere klachten of van gemeenten die een specifieke regelgeving hebben uitgewerkt.

Van Wallendael wil nu een globale aanpak voor de diverse praktische religieuze problemen in zijn stad. De Antwerpse vrijzinnige schepen beklemtoont dat hij niets tegen religies heeft. Integendeel: "Sinds enkele tijd heb ik ingezien dat religies een belangrijke positieve rol kunnen spelen bij het harmonieus samenleven in de stad. Wij willen daarbij zelfs een ondersteunende rol spelen, zonder ons al te veel in te mengen in hun inhoudelijk discours."

Van Wallendael verwijst naar het project Cordoba (zie pagina 15), dat nu uitpakt met een begeleide wandeltocht door religieus Antwerpen met stopplaatsen in een kerk, moskee, synagoge en een boeddhistische tempel. De schepen had ook graag een werkplaats van de loge aan het lijstje toegevoegd, maar er kwam een njet. "Een flater", beoordeelt Van Wallendael, die zelf openlijk lid is van een loge.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234