Maandag 25/10/2021

Eva, de eerste kloonbaby, zorgt voor controverse

Brussel

Eigen berichtgeving

Ze heet Eve, zoals de eerste vrouw, Eva, is om vijf voor twaalf 's middags 'ergens' geboren via een keizersnede en zou de eerste gekloonde baby zijn. Volgende week moet er in het noorden van Europa nog een tweede kloonkind geboren worden, in januari volgen er nog drie baby's, twee in Azië en een in Noord-Amerika. Dat beweert tenminste de wetenschapster Brigitte Boisselier, algemeen directeur van het bedrijf Clonaid, dat banden heeft met de omstreden sekte van de Raëlianen. Die gelooft dat de mensheid het resultaat is van een kloonproces door buitenaardse wezens. Waar iedereen op zat te wachten, gaf Boisselier echter niet: bewijzen dat het daadwerkelijk om een gekloond kind gaat.

De 31-jarige Amerikaanse vrouw die draagmoeder was van het embryo, zou tevens het genetisch materiaal geleverd hebben voor het kind. Net zoals voor de creatie van het eerste gekloonde schaap Dolly werd een huidcel gebruikt als dna-donorcel. In totaal zouden er bij tien vrouwen gekloonde embryo's zijn ingeplant. Vijf zwangerschappen werden echter vroegtijdig afgebroken, bij de vijf andere verliep alles goed. Eve is de eerste die het levenslicht ziet, aldus Boisselier, die er nog aan toevoegde dat moeder en kind het goed stellen.

Van beide hoofdrolspelers was echter geen spoor te bekennen op de groots aangekondigde persconferentie die de voormalige Franse chemica gisteren in Florida hield. Het maakt het scepticisme er bij de gevestigde wetenschappers niet minder om. Die willen eerst dna-bewijzen zien voor ze het geloven. Om enige goodwill te creëren kondigde Boisselier aan dat een onafhankelijke wetenschapper toegang krijgt tot Eve en haar moeder om via dna-tests te verifiëren dat ze genetisch identiek zijn. Een onafhankelijke journalist moet de wetenschapper selecteren. "Je kunt nog altijd naar je kantoor gaan en me bestempelen als een oplichtster", zei ze. "Je hebt een week om dat te doen." De resultaten worden volgende week vrijgegeven en zouden eveneens gepubliceerd worden in een door vakgenoten beoordeeld tijdschrift.

Of dat de kritische stemmen zal stillen, is maar de vraag. Dat klonen van mensen technisch - al dan niet in de toekomst - zou kunnen, geloven steeds meer wetenschappers. Maar naast allerlei ethische bezwaren blijft de consensus dat reproductief klonen onverantwoord is vanwege het grote aantal mislukkingen en misvormingen bij gekloonde dieren. "Je zou denken dat er bij mensen evenveel mislukte pogingen aan een succesvolle geboorte voorafgegaan zouden zijn. Maar daarover zeggen ze niets", aldus fertiliteitsspecialist Thomas D'Hooghe van de KU Leuven. Bovendien wordt sterk betwijfeld of Clonaid wel de nodige kwalificaties bezit om dit tot een goed einde te brengen.

Gevoel voor drama hebben de Raëlianen in ieder geval. Als het echt het eerste kloonkind is, is het niet alleen symbolisch geboren op 26 december, maar hebben ze met die aankondiging meteen de omstreden Italiaanse fertiliteitsarts Severino Antinori de pas afgesneden. Die kondigde recent nog aan dat hij het eerste gekloonde kind in januari op de wereld zal zetten. (NC)

Pagina 3

Zolang Clonaid geen bewijzen levert dat het om een gekloond kind gaat, geloven de wetenschappers het niet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234