Dinsdag 04/08/2020

euthanasie

Euthanasiewet onder de loep: evaluatie ja, verstrenging neen

Valerie Van Peel (N-VA)Beeld belga

CD&V-senator Steven Vanackere pleit voor een herziening van de euthanasiewet. Ook de andere partijen kunnen zich achter een evaluatie van de wet scharen, maar benadrukken dat in geen geval geraakt mag worden aan de geest van die wet.

Volgens Vanackere schiet de euthanasiewet, die uit 2002 dateert, te kort. Daarom dringt een herziening zich op. Vanackere deed zijn uitspraken naar aanleiding van een reportage in 'Terzake', waar de zussen van Tine Nys getuigden over de "nonchalante" en "amateuristische" manier waarop de euthanasie bij hun zus werd uitgevoerd. De 38-jarige Tine Nys kreeg vijf jaar geleden euthanasie op basis van psychisch lijden.

Het relaas van de familie Nys heeft politici van alle partijen geraakt. "De evaluatiecommissie moet dit geval tot op de bodem onderzoeken om te kijken wat daar fout is gegaan", zegt sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée. Ook Petra De Sutter (Groen) schaart zich achter een evaluatie, maar heeft vragen bij de werkelijke motieven van Vanackere. "CD&V springt op dit ene geval om de wet te verstrengen." Daar kan ook voor sp.a geen sprake van zijn. "Het recht op euthanasie moet ook bij ondraaglijk psychisch lijden pal overeind blijven", zegt Jiroflée.

Ook N-VA is niet tegen euthanasie voor psychisch lijden, "maar de lat moet voldoende hoog liggen", zegt Kamerid Valerie Van Peel. "Zo had de wetgever het ook bedoeld. Als blijkt dat het in de praktijk soms anders loopt, moeten we dat durven bekijken. Maar ik wil niet op die evaluatie vooruitlopen."

Jaarverslagen

Want een evaluatie moet er wel degelijk komen, meent Van Peel. "De geest van de wet zit goed, maar de sector geeft zelf aan dat je de uitwerking van die wet moet evalueren", zegt Van Peel. "Ik vind het vreemd dat we zo'n belangrijke wet nog niet grondig geëvalueerd hebben. Je hebt wel de jaarverslagen van de controlecommissie, maar dat zijn wat statistische gegevens. Daarmee krijg je nog geen zicht op de uitwerking van de wet in de praktijk."

Ook Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wil gerust discussiëren, maar vindt niet dat de hele wet op de schop moet. "De grendels die we hebben ingebouwd zijn toch niet min. Drie professionele artsen moeten vaststellen dat de patiënt geen behandelingsmogelijkheden meer heeft vooraleer ze kunnen ingaan op de beslissing van de patiënt", zei hij in 'De Ochtend'.

Waterdichte procedures

Vanackere uitte ook kritiek op de evaluatiecommissie zelf, die volgens hem te weinig onafhankelijk kan oordelen. De Sutter kan hem daar tot op zekere hoogte in volgen. "Misschien moeten we inderdaad bekijken hoe die samengesteld moet worden en hoe die moet functioneren." Met de samenstelling van de commissie schort volgens Jiroflée niets. "Dat zijn allemaal bijzonder verstandige mensen, experten ter zake."

Voorzitter van die evaluatiecommissie is Wim Distelmans, arts en professor aan de VUB. "Die commissie is samengesteld met mensen uit het werkveld, aangevuld met juristen." Bovendien bepaalt de wet een pluralistische samenstelling. "Dat betekent dat er zowel voor- als tegenstanders van euthanasie in zitten. Het is dus niet zo dat één arts zijn zin kan doen. Hij moet die 15 andere leden wel kunnen overtuigen."

Aan de samenstelling wil Jiroflée niet raken, maar de werking van de commissie mag voor haar gerust onder de loep genomen worden. "Nu evalueren zij enkel of de procedure gevolgd is. Misschien is er wat meer introspectie nodig, en moeten we bekijken of die procedures wel allemaal waterdicht zijn."

Euthanasie-expert Wim Distelmans.Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234