Zaterdag 19/10/2019

Euthanasie onder 18 erg dichtbij

Vandaag buigt de Senaat zich over het laatste compromis rond euthanasie voor minderjarigen. Tien jaar na de eerste aanzet lijkt de uitbreiding naar kinderen en jongeren er dan toch te komen. De paarse partijen, aangevuld met N-VA, leveren wellicht de meerderheid.

Open Vld hoopt dat het vandaag tot een stemming komt, N-VA en sp.a zijn voorzichtiger. Deze ochtend overleggen de voorstanders nog over technische aanpassingen. Komt het vandaag niet tot een stemming in de commissie, dan staat die haast zeker op 27 november op de agenda.

Over de grond van de zaak zijn de partijen het eens. Er moet een verruiming komen van de huidige euthanasiewet voor kinderen en jongeren die ondragelijk fysiek lijden. Bij volwassenen is euthanasie ook mogelijk bij psychisch lijden, die mogelijkheid zal er voor jongeren niet zijn.

Een leeftijdsgrens komt er niet, wel moet een multidisciplinair team oordelen of de minderjarige matuur genoeg is om over zijn levenseinde te beslissen. Dit multidisciplinair team bestaat uit twee artsen, ook de verpleegkundigen hebben er hun zeg. Eventueel kan er een kinderpsychiater of psycholoog bijgehaald worden.

Uiteraard moet het gaan om een herhaalde vraag om euthanasie, niet om een plotse oprisping. De ouders hebben een doorslaggevende stem in het beslissingsproces: zij moeten zich akkoord verklaren met het verzoek van hun zoon of dochter. Die toestemming moet op papier.

Vorige week voorspelden de betrokken senatoren nog dat er vandaag een stemming zou zijn in de commissie. Het overleg achter de schermen nam uiteindelijk toch meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. "We zitten dichter dan ooit bij een doorbraak", zegt een van hen. "Nu mogen we onze ego's niet laten meetellen."

CD&V aan zijlijn

Zeeën van tijd zijn er niet meer, zeker niet voor een dergelijk delicaat dossier. "Als er geen stemming komt voor de kerstvakantie," meent een betrokkene, "wordt het krap. Hoe dichter de verkiezingen, hoe kleiner de bereidwilligheid."

Sinds 2002 proberen liberalen en socialisten de toepassing van de toen gestemde euthanasiewet uit te breiden. Lange tijd bleven die voorstellen stof vergaren door het verzet van CD&V. De christendemocraten waren al geen voorstanders van euthanasie voor meerderjarigen, laat staan voor -18-jarigen.

Door de onverwachte steun van N-VA voor de zomer keerde het tij. De oppositiepartij bleek bereid de nodige stemmen te leveren en kan dus voor een wisselmeerderheid zorgen. Meerderheidspartij CD&V was eerst absoluut niet te spreken over die alliantie tussen paars en N-VA, maar maakt er geen echte halszaak (meer) van. Morrend vanaf de zijlijn kijkt de partij toe.

Tien dagen geleden publiceerden 16 kinderartsen, vooral uit Brussel en Gent, een open brief in deze krant over euthanasie voor minderjarigen. De pediaters die de senatoren tot spoed aanmaanden, willen vooral dat er een einde komt aan de grijze en ongecontroleerde zone waarin zij nu de wensen van hun patiënten proberen in te willigen.

Griezelige praktijken

Ze geven aan dat slechts een erg kleine groep jongeren en kinderen de wil heeft om te sterven. "Een uitbreiding zal onze dagelijkse praktijk niet veranderen", zegt Gerlant Van Berlaer, die het initiatief nam voor de brief van 8 november.

"Maar voor enkele patiënten maakt dit een wereld van verschil. Nu moeten we alles in het geniep uitvoeren, wat maakt dat er griezelige praktijken gebeuren. Hopelijk houden die door een sluitende wet en een goede registratie op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234