Dinsdag 23/07/2019

Zelfdoding

Euthanasie in een achtbaan of een zelfmoordkist: nieuwste snufjes gepresenteerd op 'zelfmoordbeurs'

De Sarco, een 'zelfmoordkist' van zelfeuthanasieactivist Philip Nitschke. Beeld rv

In Toronto in Canada vond dit weekend de Exit New Tech Conference plaats. De bedenker van de effectiefste manier om zelf een einde aan het leven te maken, kreeg een mooie geldprijs.

Een jaarbeurs voor de zelfdodingsbranche. Zo zou de Exit New Tech Conference in Toronto, Canada, kunnen worden gekenschetst. Pleitbezorgers van het recht op zelfdoding kwamen er het afgelopen weekend bijeen om te worden geïnformeerd over de nieuwste technieken waarmee het recht op zelfdoding op een humane wijze kan worden uitgeoefend. De ontwikkelaar van de meest effectieve technologie werd beloond met een geldprijs van 5.000 dollar.

Een haperende livestreamverbinding stelde belangstellenden min of meer in staat de presentaties bij te wonen. Onderling wisselden ze van gedachten over de mogelijke voor- en nadelen van de getoonde producten. Zo werden twijfels geuit over de rebreather, een zuurstofmasker - vanaf 1 januari te verkrijgen voor 149 dollar - dat bij een alternatief gebruik een zekere en milde dood 'binnen drie à vijf minuten' mogelijk zou maken.

Kan de Britse producent garanderen dat het masker niet losschiet nadat de gebruiker buiten bewustzijn is geraakt, vraagt de een zich af. En kan het, bij gebruikers met een onregelmatig huidoppervlak, wel voldoende worden afgedicht? De producent kan natuurlijk niets beloven, maar raadt afnemers aan zich voor gebruik te scheren.

De 'life-quality-monitor' legt het hart stil als de levenskwaliteit van de gebruiker in tien categorieën tot een 'minimaal acceptabel niveau' is gedaald. En dan zijn er nog talrijke barbituraten en chemische verbindingen waarmee een voltooid leven kan worden beëindigd.

Volgens een van de deskundigen haalt nitraat het qua effectiviteit duidelijk van andere euthanatica. Tot de meer exotische plannen behoort de bouw van een Euthanasia Roller Coaster: een achtbaan waarvan de inzittenden aan een zo sterke g-kracht worden blootgesteld, dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen stilvalt - met een "euforische, elegante en betekenisvolle dood" tot gevolg.

De conferentie - feitelijk een bijeenkomst in een kloeke zitkamer - is belegd door de Australiër Philip Nitschke (70), de eerste arts die in 1996 een legale euthanasie uitvoerde (met juridische rugdekking van een wet die kort daarna werd ingetrokken). In 2006 verscheen de eerste editie van zijn Peaceful Pill Handbook, een handleiding voor mensen die hun leven willen beëindigen.

Point of no return

Nitschke kwam met zijn radicale opvattingen over menselijke zelfbeschikking toenemend in botsing met de Australische autoriteiten. In 2015 vestigde hij zich met zijn vrouw Fiona in Nederland - in zijn ogen 's werelds meest euthanasievriendelijke land. Afgelopen vrijdag ontvouwde hij in het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur zijn plannen voor Sarco, een comfortabele cabine ('zelfmoordkist') - alleen door de inzittende te bedienen - die desgewenst met stikstof wordt gevuld.

Voor de conferentiegangers is zelfeuthanasie allang geen toekomstscenario meer. "Het point of no return is allang gepasseerd", zegt Nitschke bij de presentatie van de 3D Nitro Death Mask. "Want de techniek is er al."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden