Zaterdag 27/11/2021

Update

"Eurozone moet noodfondsen uitbreiden tot 1.000 miljard euro"

Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO. Beeld Photonews
Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO.Beeld Photonews

De ministers van Financiën van de eurozone moeten de slagkracht van hun noodfondsen EFSF en ESM uitbreiden tot minstens 1.000 miljard euro. Dat heeft Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) vandaag gezegd. "De toezeggingen die momenteel gedaan zijn, volstaan niet om het vertrouwen van de markten te herstellen."

Angel Gurria zei dat op een persconferentie in Brussel, in aanwezigheid van Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. Ze stelden er twee nieuwe OESO-studies voor naar de economie van de eurozone en van de hele Europese Unie.

Brandmuur
De sociaal-economische denktank van geïndustrialiseerde landen vindt dat de eurozone met een "geloofwaardige" brandmuur moet worden uitgerust om de overheden de nodige ademruimte te geven om economische groei en werkgelegenheid te stimuleren. "Er moet nú beslissende actie ondernomen worden om het vertrouwen te herstellen en de vraag te ondersteunen", vertelde Gurria.

Hij herhaalde zijn pleidooi om de eurozone te voorzien van "de moeder aller brandmuren". "De fondsen moet zo groot zijn dat niemand zal willen speculeren om te testen of ze genoeg slagkracht hebben."

Met 1.000 miljard euro plakte Gurria daar voor het eerst een cijfer op. "Als je met de markten omgaat, moet je overdrijven. Je moet tonen dat je de capaciteit en de wil hebt om voor stabiliteit te zorgen."

Merkel
Vrijdag en zaterdag zitten de 17 ministers van Financiën van de eurozone samen in Kopenhagen. Ze zullen het onder meer hebben over de uitbreiding van de noodfondsen. Maandag gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel - die voordien altijd "nein" zei tegen een uitbreiding - te kennen dan toch het EFSF en het ESM te willen versterken. Merkel suggereerde dat het nieuwe vaste noodfonds ESM gedurende enkele jaren parallel zou kunnen lopen met de vastgelegde kredieten van het tijdelijke noodfonds EFSF voor Griekenland, Portugal en Ierland. Gecumuleerd met de uitleencapaciteit van 500 miljard euro van het ESM zou de eurozone dan 700 miljard euro ter beschikking hebben om noodlijdende eurolanden bij te springen.

Engagement
Op de persconferentie vandaag wou Olli Rehn niet herhalen welke capaciteit hij de fondsen wil geven. Eerder maakte de Commissie gewag van 940 miljard euro. "Ik wacht al twee jaar op een uitbreiding, het komt nu niet meer op drie dagen aan", lachte hij. Rehn is er wel van overtuigd dat de financiënministers vrijdag overeenstemming zullen bereiken en "dat de laatste mogelijk twijfel over het Europese engagement zullen worden weggenomen".

In bedekte termen hielden OESO-topman Gurria ook een opvallend pleidooi voor een directe interventie van de Europese Centrale Bank op de Europese obligatiemarkten. "De 1.000 miljard die de ECB aan voordelige voorwaarden aan de banken heeft geleend, heeft al veel problemen opgelost. De EU moet haar instellingen gebruiken en ze aanwenden waarvoor ze ontworpen zijn", luidde het.

Hervormingen
Behalve op deze kortetermijnoplossingen moet de Europese Unie volgens de OESO ook meer inzetten op structurele hervormingen om uit de crisis te geraken. De dienstensector, de arbeidsmarkt, de belastingsystemen, het onderwijs... moeten hervormd worden om de economische groei in de EU en de eurozone te herlanceren, de concurrentiekracht te herstellen en de hoge werkloosheidsgraad naar beneden te brengen. De Europese interne markt kan nog heel wat verbeterd worden, schrijft de OESO in haar studies.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234