Donderdag 01/12/2022

'Eurozone minder kwetsbaar voor recessie dan VS'

WASHINGTON l Het gevaar voor een recessie als gevolg van de financiële crisis is groter in de Verenigde Staten dan in de eurozone, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op basis van een studie. De eurozone heeft betere buffers om de crisis op te vangen, zoals een grotere spaarpot van de gezinnen.

In een lijvig rapport ging het IMF ook na welke impact financiële crisissen in het verleden hadden op 17 belangrijke westerse economieën. Om na te gaan wanneer we van een financiële crisis kunnen spreken ontwikkelden de IMF-economen een Financiële Stress Index (FSI). Die is gebaseerd op indicatoren zoals het risicoprofiel van bankaandelen, de volatiliteit op markten, de rentecurve en het verschil tussen de interbankenrente en de rente op kortlopend overheidspapier, als graadmeter van wantrouwen in de banksector.

Op basis van die FSI waren er de voorbije 30 jaar 113 financiële crisissen in de 17 landen. Van die 113 waren er 43 vooral ingegeven door een bankcrisis, 50 door een beurscrisis en 20 door een valutacrisis.

De huidige crisis is de zesde die een meerderheid van de 17 landen tegelijk treft, na de beurscrash van oktober 1987, de ondergang van de Nikkei en rommelobligaties in de late jaren tachtig, de Scandinavische bankencrisis in de vroege jaren negentig, de Europese wisselcrisis van september 1992 en de ondergang van het hefboomfonds LTCM in september 1998. "De huidige crisis lijkt wel de grootste impact van allemaal te hebben", stelt het IMF vast.

Van de 113 financiële crisissen mondden er 29 uit in een groeivertraging, 29 in een recessie, terwijl de rest weinig impact had op de groei. Gemiddeld duurde het zeven maanden voor een crisis de reële economie aantastte, al loopt de duur van de besmetting ver uiteen.

Belangrijker is dat groeivertragingen en recessies waaraan een financiële crisis voorafging veel strenger waren dan 'gewone' vertragingen. De gemiddelde impact is dubbel zo groot.

Volgens de IMF-economen hebben alle financiële crisissen die uitmondden in een recessie in plaats van een mildere groeivertraging, één ding gemeen: gezinnen met een hoge schuldgraad. Bijgevolg zijn de VS in dat geval kwetsbaarder dan de eurozone, waar gezinnen op een veel groter spaarpotje kunnen terugvallen.

Het IMF wijst op het conservatiever financieel systeem dat het risico op een diepe recessie in de eurozone verkleint. In het Amerikaanse systeem staat marktfinanciering centraal, terwijl in de eurozone met zijn traditie van 'relatiebankieren' de focus op ligt op bankfinanciering. "De indicatoren voor de eurozone wijzen veeleer op een vertraging dan op een recessie."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234