Woensdag 20/10/2021

Eurozone beeft

Frankrijk is het nieuwste land uit de eurozone dat financieel onder vuur ligt. Geruchten over een mogelijke kredietverlaging joegen de beurs in Parijs naar beneden. Een siddering gaat door Europa, nu een van de hoekstenen van de euro een probleemland dreigt te worden.

Alle Europese beurzen kleurden alweer dieprood. Vooral aandelen van Franse banken werden gedumpt. Société Générale verloor bijna 15 procent, Crédit Agricole 12 procent en BNP Paribas 10 procent. Banken in andere landen zoals Deutsche Bank, Barclays en het Belgische KBC, dat bijna 8 procent verloor, werden in de val meegesleept. De hele dag deden op de markt geruchten de ronde dat de banken huiverig zouden zijn om geld aan elkaar te lenen. Hierdoor keerde het spook terug van de kredietcrisis in 2008, toen banken in grote problemen kwamen omdat de klanten ze niet meer vertrouwden. De geruchten werden in alle toonaarden ontkend.

Ook zouden Franse banken forse verliezen lijden op hun Grieks staatspapier, waarvan zij de grootste private eigenaren zijn. Société Générale, dat op een gegeven moment zelfs 20 procent lager stond op de beurs, bracht na het sluiten van de beurs een persbericht uit waarin werd gezegd dat de bank goed op koers ligt en voor het derde kwartaal winst verwacht.

Een ander gerucht was dat Standard & Poor's zou overwegen om de rating van Franse staatsleningen te verlagen van AAA naar AA+, zoals vorige week vrijdag gebeurde met Amerikaanse obligaties. Dat zou betekenen dat Franse banken duurder uit zouden zijn voor het lenen van geld. Later werd dit door het ministerie van Financiën ontkend. Niettemin keerde president Nicolas Sarkozy vervroegd van vakantie terug om met zijn ministers te overleggen over extra bezuinigingen. Een plan hiertoe wordt op 24 augustus aan het parlement voorgelegd.

Franse banken worden ook behoorlijk geraakt door afschrijvingen op Griekse leningen. De beurs in Parijs was met een verlies van 5,5 procent de grootste verliezer in Europa. In Brussel sloot de Bel-20 weer 2,92 procent lager. De beurzen in Milaan en Madrid bereikten nieuwe laagterecords.

De zogenoemde renteopslagen of spreads voor de staatsobligaties van die landen stegen gisteren niet. Door de massale vlucht uit aandelen stegen bijna alle obligaties, waardoor de rentetarieven daalden. De Amerikaanse treasuries, die nota bene vorige week een lagere rating kregen, stegen eveneens flink, waardoor de rente op Amerikaans staatspapier daalde naar 2,1 procent. Ook de Franse rente daalde met 0,1 procentpunt, maar de zogenoemde cds (credit default swaps), die schuldeisers kunnen kopen als kredietverzekering tegen een Frans bankroet, werden wel duurder.

In de markt blijkt de vrees te bestaan dat na Italië en Spanje ook Frankrijk een probleemland kan worden. Dat proces kan worden versneld als Frankrijk, de op een na grootste economie in de eurozone, nog veel grotere bedragen zou moeten stoppen in het redden van andere probleemlanden, nu Europees Commissievoorzitter Barroso het noodfonds wil vergroten.

De zorgen over de Europese banken waaiden over naar New York. De Dow Jones Index op de beurs van Wall Street sloot gisterenavond 4,68 procent in het rood, nadat de beurs dinsdag nog was opgeveerd.

Kredietbureau Fitch verlaagde woensdag wel de kredietwaardigheid van Cyprus, dat inmiddels het zesde probleemland binnen de eurozone is geworden. Fitch gaat ervan uit dat het land financiële steun nodig heeft om aan zijn financieringsbehoefte te voldoen.

>21, 22-23

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234