Dinsdag 29/11/2022

Eurovisie zomer festival

Overnachten in een tipi zoals de indianen? Treuren in Toscane met Leonard Cohen? Dansen en vrijen op een eiland in de Donau? Wij stippelden voor u de spannendste festivalvakanties uit, kriskras door Europa.

Allicht blijft België een onbetwist festivalparadijs. Maar kijk deze zomer gerust ook eens over de grenzen heen. Het festivalgras is soms écht wel groener aan de overkant. Charmante muziekavonden in weidse natuurreservaten, verlaten ruïnes of adembenemende Italiaanse stadspleinen: sfeer en ontdekking primeren tijdens de festivalzomer die we voor u uitstippelden. Hij duurt van 29 juni tot 9 september en leidt langs haast alle Europese landen.

Reis met motor en zijspan, schuim snelwegen af in een mobilhome of charter een vliegtuig voor de dolste festivalvakantie dwars door ons continent.

OpenAir St.Gallen (Zwi)

Wie vandaag nog zijn koffer pakt, kan de laatste podiumacts van het Zwitserse Open Air St.Gallen (27-30/6) alvast meepikken.

Band of Horseskomt onder meer aandraven in de Sittervallei, waar de maan volgens bezoekers majestueus schittert in klaterende beekjes, en in de glasramen van een nabijgelegen abdij.

Het uitzicht op Sankt Gallen is adembenemend, maar ook de zacht chaotische hippiesfeer blijkt een bindmiddel: camping en festivalterrein lopen over in elkaar. Met wat geluk kun je dus vanuit je slaapzak al je favoriete bands zien. Op zo'n ogenblik wil een mens al eens vergeten dat in geen enkele Zwitserse stad een even hoge radioactieve straling wordt gemeten.

Roskilde, (Den)

Gezonder lijkt de lucht dan weer op Roskilde (29/6-7/7) in het zuidwesten van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dit festival aan het uiteinde van een fraaie fjord is een van de grootste en oudste rockevenementen van Europa. Een uitermate brede smaak wordt geëtaleerd tijdens de vierdaagse: fans van Rihanna, Metallica én Kraftwerk komen hier volop aan hun trekken.

Wie ook volgend jaar terug wil, moet zeker meedoen aan de befaamde Naked Run. Wie als eerste de finish haalt in deze wedloop van blote lijven, rijft een gratis ticket voor de volgende editie binnen. Dat de opbrengst van het festival traditioneel naar goede doelen gaat, zou natuurlijk ook al een mooie reden zijn om een vaste afspraak te maken.

Open'er, Gdynia (Pol)

Roskilde vindt u geen avontuurlijke keuze? Dan is Open'er (3 - 6/7) een perfect alternatief. Vlak naast de militaire luchthaven van Gdynia vindt deze vierdaagse plaats, aan de noordkust van Polen. Open'er won in het verleden al de prijs voor Best Major Festival op Noorderslag in Groningen: dat je in dit Oost- blokland geen woekerprijzen hoeft te verwachten, speelde ongetwijfeld mee in die beslissing. En ja, het festival wordt inderdaad gesponsord door Heineken, maar die lauwe pils vervang je natuurlijk liever door een keur aan lokale wodka's.

Aangevuurd door zo veel sterkedrank kun je ook makkelijker de keuze maken tussen Blur, Queens Of The Stone Age en Nick Cave. Moe van de vele decibels? Loop dan even langs de fashion stage, waar aanstormende designers hun modelijn presenteren.

Eurockéennes,

Wie dit reisplan nog steeds consciëntieus volgt, zal bij de volgende halte in Frankrijk liefst 2.700 kilometer asfalt onder zich hebben voelen passeren. Slaat de vermoeidheid al toe? Kruip op Eurockéennes (4 - 7/7) dan onder een knus Navajodekentje, in een heuse tipi. Die indianententen zijn trouwens niet de enige blikvanger. Het Franse Belfort is een schiereiland, waar verschillende podia her en der (voor onder meer Blur, en The Smashing Pumpkins) in een prachtig natuurreservaat werden geplant. Een van de trekpleisters dit jaar is het strand, dat tijdelijk omgedoopt wordt tot Plage à Pedro. Hier neemt de ontdekker van Daft Punk en Justice zijn intrek als dj. Wordt gegarandeerd een ongebreideld wild en luid feestje.

Ook de dagtripper wordt overigens verwend op dit kruispunt tussen de Bourgogne, de Vogezen en de Zwitserse grens: het uitzicht is wondermooi, met glooiende akkers die overgaan in onherbergzame bergen, wijnranken en een uitgestrekt meer.

Summer Festival, Lucca (Ita)

Stedelijke schoonheid primeert dan weer in het pittoreske Lucca. Heel juli treden Grote Helden aan in deze historische Toscaanse stad: denk bijvoorbeeld aan Nick Cave, Neil Young of Sigur Rós. Ook Leonard Cohen (9/7) haalt deze zomer een innige band aan met Lucca. Enkele jaren geleden speelde de Master of Gloom hier naar verluidt een van zijn mooiste concerten ooit. Hij belooft opnieuw een memorabele, ontroerende show op het Piazza Napoleone. Een plein dat geschiedenis ademt. Het werd in de 14de eeuw ingepalmd door een gigantisch fort, van de gevreesde krijgsheer Castruccio Castracani - een naam die niet zou misstaan voor een stripschurk. Maar met Cohen glijd je in juli van geweld naar genot.

Exit, Novi Sad (Ser)

Wie ongevoelig zou blijven voor de poëzie van die zachte verzetsdaad, zoekt een dag later best een ander historisch fort met een wreedaardig verleden op. Het Servische Exit (10 - 14/7) was oorspronkelijk een protestfestival tegen de dictator Slobodan Milosevic, en bestaat inmiddels zo'n tiental jaar. Het vindt plaats in het Petrovaradin Fort, aan de oevers van de Donau. Novi Sad blijkt er een van de mooiste Servische steden, waar de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking rijmt met een opwindende festivalaffiche, waarbij Atoms For Peace - de supergroep rond Thom Yorke - de grootste blikvanger is. Perfect bij een shot rakija!

FIB, Benicàssim (Spa)

Voor de rechtgeaarde muziekliefhebber én vampier steekt het Festival Internacional de Benicàssim (FIB) (18 -21/7) natuurlijk boven alles uit. Dat vindt ieder jaar plaats in een havenstadje aan de kust van Valencia.

Volstaat die gedachte niet al om dit festival bij voorbaat te bestempelen als de ideale zomerse vakantiebestemming? Benicàssim ligt vlakbij de kustlijn, waardoor duizenden festivalgangers hun dagen slijten op de zonovergoten zandstranden. Het feest (Met onder meer Arctic Monkeys, The Killers, Beady Eye) barst immers pas 's avonds los en gaat door tot in de nacht. Hier kun je ook kunstwerken bewonderen, modeshows be- zoeken en kor-te films bekijken.

Melt!, Gräfenhainichen (Dui)

In vergelijking met Valencia oogt het Duitse Melt! (19-21/7) allicht wat grauwer. In Gräfenhainichen bij Dessau kijk je uit op een decor dat niet zou misstaan voor een zwaarmoedig sociaal-realistisch drama. Melt! vindt plaats in Ferropolis: een oude bruinkoolmijn die vandaag fungeert als openluchtmuseum. De levensgrote graafmachines en mijnkranen worden gelukkig wel kunstig belicht en vormen daardoor een fascinerend decor. Omdat Melt! gelijktijdig loopt met Benicàssim, raden we aan om de laatste dag te kiezen: dan wordt de klemtoon immers gelegd op fijnproeverselektronica met Flying Lotus, 2ManyDJ's, en ook weer Atoms For Peace. Wanneer Ellen Allien haar laatste plaat oplegt, zie je de zon dan weer opkomen. Duizenden Duitsers zullen tijdelijk uw allerbeste vriend worden.

Soundwave, Tisno (Kro)

Tegen dan bent u trouwens al zo godvergeten lang wakker, dat Soundwave (18 -22/7) pas duizend kilometer later over u heen zal spoelen. Toch is het die afstand waard.

Dit Kroatische festival wordt wel eens het nieuwe Ibiza genoemd, en dat blijkt nauwelijks een overdrijving. Die vergelijking dankt Sound-wave aan de parelmoeren stranden, een stralende zon die schijnt over de baai van het vissersdorpje Tisno en de snoeiharde beats (Quantic, Doom, DJ Shadow) die geen moment uitsterven.

Dagelijks worden er ook bootfeestjes georganiseerd, waar dj's en platenlabels de nieuwste dansvloerhits uitproberen. Geeft de zeelucht nieuwe energie? Maak je borst dan maar nat voor de nachtelijke afterparty's in de openluchtclub Barbarella's.

The Secret Garden Party, Cambridgeshire (Eng)

Opgefokt door beats, blieps, cuts en clicks? Dobber dan rustig richting Engeland, om aan te meren bij The Secret Garden Party (25 -28/7) in Cambridgeshire. En ga opnieuw loos op 2ManyDJ's, Faithless en een rist onbekendere namen. "Happiness isn't good enough for me, I demand euphoria!" leest de byline van dit onafhankelijke festival. Bewonder het surreëel mooie decor à la Tomorrowland, waar een gigantisch meer de hoofdrol wegkaapt.

De acts treden overigens aan in een speciale pagode, want - geef toe - het idee van een regulier podium klinkt een tikkeltje passé voor een door de wol geverfde festivaltoerist als u. The Secret Garden Party houdt verder ook vast aan het idee van 'boutique kamperen': survivaltentjes zijn toegestaan, maar méér aangewezen is het om de nacht door te brengen in prachtige, nomadische tenten en houten hutjes in Scandinavische stijl.

Sziget, Boedapest (Hon)

De groene natuur lonkt net zo goed op het Hongaarse Sziget (5-12/8), dat zijn jubileumjaar viert. De 21ste editie wordt opnieuw gehouden op Óbuda, dat wel eens het Eiland van de Vrijheid wordt genoemd. Daar valt genoeg voor te zeggen: op het bosrijke eiland mag je overal vrij kamperen. Generatieconflicten lijken er onbestaande, terwijl een gemoedelijke anarchie de toon aangeeft. Films, theatervoorstellingen, avontuurlijke en ook Belgische bands (Balthazar!, Netsky!) wisselen elkaar af.

U zou trouwens gek zijn om géén citytrip te willen koppelen aan dit festival, dat toch een volle week duurt. Met het toegangsticket tot Sziget krijgt u korting op het openbaar vervoer en bij de vele bezienswaardigheden in de buurt. Boedapest ontdekken, gratis camping krijgen in het drukke zomerseizoen en een hoop interessante bands ontdekken? Deal!

Øya Festival, Oslo (Noo)

In het hoge Noorden vindt niettemin tegelijkertijd het al even interessante Øya Festival (6-10/8) plaats. Dit Noorse festival wordt voor de laatste keer gehouden in een middeleeuws park, waar de fundamenten voor Oslo zo'n duizend jaar geleden werden gelegd. Een spijtige beslissing, want de donkere regensluier die vaak over Noorwegen hangt, geeft traditioneel een overweldigende dreiging aan dit decor van ruïnes.

Hier kies je voor metal (Slayer, Kvelertak), hiphop (Kendrick Lamar, Wu-Tang Clan) of dromerige pop (Beach House, Grimes). Maar probeer tegelijk ook het designmuseum DogA mee te pikken, het Munch-museum of Platebutikken Tiger, een van de laatste onafhankelijke platenwinkels, die uw Noorse kronen meer dan waard is.

La Route du Rock, Saint-Malo (Fra)

Wordt het rillen tussen ruïnes u na vier dagen te veel? Zak dan maar weer naar het zuiden. In Saint-Malo kiest La Route du Rock (14- 17/8) - heel ouderwets - voor een bescheiden aanpak, maar de Bretoense kust blijft natuurlijk wel een aards paradijs voor alle zintuigen. Geniet van een heerlijke plat fruits de mer terwijl je op het strand of aan het kasteel Le Fort de Saint-Père cultgroepen (Zombie Zombie, Bass Drum of Death) en lokale trotsen aan het werk ziet. In de 16de eeuw gingen de zeelieden van Saint-Malo zich te buiten aan zeeroverij en kaapvaart, maar vandaag steelt dit rotseiland hoogstens uw hart.

MS Dockville, Reiherstieg (Dui)

Van Frankrijk klim je met motor en zijspan dan weer omhoog naar Duitsland, waar MS Dockville (16-18/8) doorgaat op Europa's grootste riviereiland Reiherstieg. Dat is gelegen aan de Elbe in Hamburg, en lokt jaarlijks zo'n 22.000 bezoekers.

Kunstinstallaties versieren het terrein: "een buitenwereldse atmosfeer" schijnt er te hangen volgens The Independent. Tussen havendokken en industriële loodsen verwacht je net als bij Melt! weer een kille Teutoonse huisstijl, maar niets is minder waar. Het festival (Haim, KakkMaddaFakka) drukt bewust haar toegangsprijzen, en lijkt zichzelf meer als een veredeld art camp te beschouwen. Nog een aanrader: het stadscentrum van Hamburg ligt op nauwelijks tien minuten van het eilandje.

Berlin Festival, Berlijn (Dui)

Afsluiten doen we zo'n driehonderd kilometer verderop, met het Berlin Festival (6 - 7/9). Beschouw dit evenement maar als een vorm van decompressie: Berlin is na 48 uur alweer voorbij, en wordt gehouden in de hangars van de luchthaven Tempelhof. Yep, die Duitsers hebben het kennelijk niet zo begrepen op groene oases of dromerige Woodstocktaferelen. Het voordeel is dat u bij herfstig weer niet kniediep door de modder hoeft te waden. Alle concerten - met Blur, Björk en Pet Shop Boys - vinden bovendien plaats vlak buiten het stadscentrum. Maak er dus nog een laatste citytrip van, met hippe winkels en architecturale pareltjes. Al zult u tegen dan wel érg diep in de buidel moeten tasten om nog wat centen te vinden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234