Dinsdag 28/09/2021

Voetbal

Eurostadion-complex dubbel zo groot als toegestaan

► Een maquette van hoe het Eurostadion er zou moeten uitzien. Of het voetbalstadion er ooit komt, is nog maar de vraag. Beeld BELGA
► Een maquette van hoe het Eurostadion er zou moeten uitzien. Of het voetbalstadion er ooit komt, is nog maar de vraag.Beeld BELGA

Het Eurostadion komt er mogelijk nooit. Het complex is simpelweg te groot en overtreedt de bouwvoorschriften. Uit documenten die Het Laatste Nieuws kon inkijken, blijkt dat de stedenbouwkundig ambtenaar van Vlaams-Brabant in de zomer al zéér streng oordeelde: "Dit mist alle logica."

Belangrijke week voor het Eurostadion, de Belgische voetbalbond en bouwheer Ghelamco. Want donderdag beslist UEFA of Brussel haar ticket voor het EK 2020 mag behouden. De complicaties rond het nog te bouwen nationale stadion zijn de voorbije maanden tot in het hoofdkantoor van UEFA doorgedrongen.

Donderdag beslissen de voetbalbazen of ze Brussel schrappen als speelstad, of dat ze het project nog het voordeel van de twijfel gunnen - in dat geval zijn alle ogen gericht op de bouwvergunning. Pas als die in orde is, kan Ghelamco effectief bouwen en proberen de EK-deadline te halen. Probleem: de bouwaanvraag ligt nu al zwaar onder vuur. Meer dan duizend mensen tekenden twee weken geleden beroep aan en ze deden dat met een stevig dossier.

Het Laatste Nieuws kon de bezwaarschriften inkijken en stelde vast dat de zwakke plek van het Eurostadion zich bevindt in de grootte van het complex. Vlaanderen heeft bepaald dat er op parking C in Grimbergen een gebouw mag gezet worden dat maximaal 50.000 vierkante meter voor recreatie voorziet (zoals voetbal of concerten) en 20.000 vierkante meter kantoren. Die regel werd ingevoerd om te vermijden dat de verkeersdruk op de Brusselse Ring, de A12 en de buurt te groot zou worden.

Limieten

Wat blijkt? De bouwplannen van Ghelamco overschrijden die limieten ruimschoots. Dat zeggen de tegenstanders van het stadion al meer dan een jaar, maar het is afgelopen zomer ook zwart op wit bevestigd door de stedenbouwkundig ambtenaar van de provincie Vlaams-Brabant. De onafhankelijke ambtenaar stelt dat Ghelamco dubbel zoveel vierkante meter wil bouwen en dat de bouwheer die overtreding op zeer creatieve wijze verbergt. Ze spreekt zich zeer streng uit over de manier waarop Ghelamco via een ingewikkelde berekening toch probeert aan te tonen dat de bouwplannen de toegelaten oppervlaktes niet overschrijden.

Zo vindt Ghelamco dat het voetbalstadion niet enkel als recreatie gezien moet worden, maar ook als 'sociocultureel' centrum omdat er concerten zullen georganiseerd worden. Het grootste deel van de kantoorruimte plaatst de bouwheer onder een andere noemer, zodat ook daar de limieten gehaald worden.

Bovendien deelt het bedrijf alle oppervlaktes nog eens op in verschillende segmenten op basis van tijdsbesteding. Zo mogen de tribunes volgens Ghelamco enkel als oppervlakte voor 'recreatie' beschouwd worden tijdens matchen. "Kunst- en vliegwerk", vinden tegenstanders.

De bouwheer is er rotsvast van overtuigd dat zijn creatieve rekenmethode juridisch steek houdt. Speelt Ghelamco blufpoker? In een uitgebreide nota is de stedenbouwkundig ambtenaar van Vlaams-Brabant zeer sceptisch. "Bij de berekeningsmethodes van de aanvrager kunnen heel wat vragen gesteld worden", schrijft ze. Volgens de ambtenaar is er een principieel bezwaar tegen de methode die Ghelamco hanteert. De bouwheer zou volgens haar misbruik maken van het feit dat het stadion voor meer dan alleen voetbal gebruikt zal worden. "Bij een enkelvoudige bestemming als voetbalstadion zou de oppervlakte steeds 100 procent recreatie zijn, maar door het toevoegen van bijkomende activiteiten zou het aandeel recreatie procentueel afnemen door het inbrengen van de factor tijd. Deze redenering mist elke logica."

Kortom: als Ghelamco enkel een stadion zou zetten, dan zou het bedrijf de bouwlimieten duidelijk overschrijden, maar als het van datzelfde stadion én een concertzaal én een kantoorgebouw maakt, dan zou het plots binnen de limieten passen. In haar advies is de ambtenaar glashelder: "De aanvraag is in strijd met de bouwvoorschriften."

Vraag is nu of de stedenbouwkundige ambtenaren van de Vlaamse overheid de mening van hun collega in Vlaams-Brabant delen. Midden augustus, een week na dit advies, trok Ghelamco immers zijn bouwaanvraag op lokaal niveau in en diende het een nieuwe aanvraag in, deze keer voor een omgevingsvergunning. Dat betekent dat het nu de ambtenaren van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) zijn die moeten oordelen over de bouwvergunning.

Nieuwe aanvraag

Ghelamco heeft in de nieuwe aanvraag nog wat gemorreld aan de oppervlaktes, maar het bedrijf blijft zweren bij hetzelfde principe qua tijdsindeling. Dat maakt het bijzonder lastig voor de ambtenaren. Ofwel volgen ze de lijn van hun collega in Vlaams-Brabant en dan kan het Eurostadion niet gebouwd worden. Ofwel maken ze een bocht van 180 graden en ontketenen ze een juridische en politieke strijd. Want niet alleen de tegenstanders zitten klaar om de inconsequentie van de verschillende overheidsniveaus te gebruiken om in beroep hun gelijk te krijgen, ook politieke partijen als Groen en N-VA liggen op de loer. Zij vrezen vooral een verkeerd signaal naar andere projectontwikkelaars.

De 'methode-Ghelamco' zou immers navolging kunnen krijgen, waardoor bouwvoorschriften overal in Vlaanderen met de voeten getreden kunnen worden. N-VA stelde in het Vlaams Parlement al onomwonden dat "de Vlaamse bouwschriften niet overtreden mogen worden voor de megalomane dromen van Brussel". Kortom: zelfs als UEFA deze week het EK - en het Eurostadion - boven water houdt, dan nog is de verdrinkingsdood niet afgewend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234