Vrijdag 01/07/2022

Voetbal

Eurostadion: afgebroken nog voor de eerste steen is gelegd

Een maquette van het Eurostadion. Beeld BELGA
Een maquette van het Eurostadion.Beeld BELGA

Het ziet er benard uit voor het Eurostadion. Belangrijkste partner Anderlecht geeft voor het eerst officieel toe dat het zijn situatie 'analyseert' en zeer binnenkort 'een standpunt' zal innemen. Een exit lijkt nakend.

JBG

Wat in 2015 met champagne en knuffels begon, dreigt twee jaar later te eindigen met een kater en advocaten. In het stadhuis van Brussel zaten Anderlecht en Ghelamco twee zomers geleden broederlijk naast elkaar om samen met de stad aan te kondigden dat ze vanaf 2019 in een fonkelnieuw stadion op Parking C in Grimbergen zouden gaan spelen. Maar vandaag klinkt het koeltjes dat er "minutieus geanalyseerd" wordt.

Anderlecht doet vooral moeilijk over de invulling van het stadion. Naar zijn gevoel is het veel te groot, biedt het niet genoeg comfort aan zijn supporters en bevat het te veel kantoren. Al meer dan een jaar wordt er heen en weer gediscussieerd tussen de club en bouwheer Ghelamco. Toen Het Laatste Nieuws Ghelamco daar twee weken geleden mee confronteerde, klonk het dat zij hun uiterste best hebben gedaan om het Anderlecht naar zijn zin te maken.

EK 2020

"We hebben veel verzuchtingen van Anderlecht in onze plannen opgenomen", zwoer bestuurder Philip Neyt toen. Vorige herfst diende Ghelamco de aanvragen voor de bouw- en milieuvergunning in. "We konden niet langer wachten met de aanvraag omdat we absoluut klaar willen zijn voor het EK in 2020."

Daardoor heeft Anderlecht vandaag een voorstel voor zijn neus liggen waar het zich eigenlijk niet in kan vinden. Op de raad van bestuur werd dat voorstel dinsdagavond uitvoerig besproken en bestudeerd. Een definitieve conclusie is daar volgens bronnen niet getrokken, maar men is het wel eens dat het project in zijn huidige vorm niet voldoet aan de wensen van de club.

Geconfronteerd met die informatie wou de club enkel kwijt dat het alle documenten grondig doorneemt en op basis daarvan een standpunt zal innemen. Dat zou eerstdaags worden bekendgemaakt. Wie het dossier al een tijdje volgt, beseft echter dat een positieve afloop zeer veraf is. Rest de vraag: wat als Anderlecht het project in de prullenmand gooit?

Draagvlak

Dat lijkt vooral een probleem te worden voor Ghelamco en de stad Brussel, zij hebben immers een akkoord om een stadion te bouwen voor het EK 2020. En dat project gaat vooralsnog gewoon door. Het is echter zeer de vraag of het draagvlak bij het publiek en de politiek voor het stadion groot genoeg blijft als blijkt dat zowel Anderlecht als de Rode Duivels geen zin hebben om er hun thuisbasis van te maken. De KBVB kondigde dat eerder al aan.

Het project is financieel ook amper levensvatbaar zonder een vast engagement van de voetbalbond en RSC Anderlecht. Brussels Parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) vindt dat er in dat geval moet overgegaan worden tot een grondige denkoefening. "Want zonder Anderlecht en de KBVB vervelt het Eurostadion tot een kantoor-en parkingproject en dat botst volledig met het doel waarom dit project werd opgestart. Er wordt dus best opnieuw gestart van een wit blad om te bepalen wat men op parking C wil doen."

Gek genoeg zou daar ook voor Ghelamco en Anderlecht de oplossing kunnen liggen. Want de voetbalclub heeft nog steeds een nieuw stadion nodig en is niet tegen de locatie in Grimbergen. Het kan zich enkel niet vinden in de huidige plannen die op tafel liggen en waarvoor Ghelamco een bouwaanvraag heeft ingediend. Zonder hun medeweten. Het is net daarom dat de sfeer tussen beide partners momenteel onder nul is gezakt.

Bronnen dicht bij het dossier menen in de starre houding van Anderlecht ook een slinkse onderhandelingstechniek te zien om het onderste uit de kan te halen. In dit geval: het huidige project in de prullenmand gooien en een gloednieuw project boven de doopvont houden. Al dan niet op Parking C en al dan niet met Ghelamco.

Dat zou echter betekenen dat het EK 2020 geschrapt moet worden. En of de Brusselse voortrekkers van het Eurostadion Guy Vanhengel (Open Vld) en Alain Courtois (MR) die bittere pil geslikt krijgen, is zeer de vraag. Vanhengel hekelde vorige zomer nog de houding van Anderlecht in het dossier. Hij noemde de CEO van de club, Jo Van Biesbroeck (ex-InBev), toen een "olifant in een porseleinkast". Wat de zoveelste aflevering in de soap rond het Eurostadion alvast bewijst, is dat het al dreigt te sneuvelen nog voor de eerste steen is gelegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234