Zaterdag 24/07/2021

Europese voedselautoriteit krijgt vooral adviserende rol

Brussel

Eigen berichtgeving

De Europese Commissie komt vandaag met een blauwdruk voor de oprichting van een nieuwe voedselveiligheidsautoriteit die de consument moet beschermen tegen gezondheidsrisico's zoals de gekkekoeienziekte BSE, dioxine en rioolslib in veevoeders. Volgens uitgelekte plannen van Europees commissaris voor Volksgezondheid David Byrne staat de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) niet model voor de voedselveiligheidsautoriteit. De FDA heeft aanzienlijke wetgevende bevoegdheid, maar die krijgt het Europese voedselagentschap niet. De Commissie vreest dat een overdracht van wetgevende bevoegdheden de democratische controle op het vlak van voedselveiligheid zal ondermijnen. Om dat te vermijden moet de wetgevende bevoegdheid in handen blijven van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale parlementen.

Woordvoerster Joanna Dober van de BEUC, de koepel van Europese verbruikersorganisaties, juicht de afbakening van de rol van de nieuwe autoriteit toe. "Het is van essentieel belang dat de nieuwe instelling zich beperkt tot risicoanalyse. Dat is de rol van wetenschappers", aldus Dober. "Hoe er wordt omgesprongen met het beheer van voedselcrises is een zaak van politici."

De FDA staat onder zware druk van het bedrijfsleven. Volgens Dober moet worden vermeden dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit in hetzelfde sukkelstraatje terechtkomt. "De nieuwe instelling moet vrij zijn van druk van de landbouw of voedingsindustrie. Voedselveiligheid moet boven alles staan. Zowel de industrie als de consument hebben daar belang bij", aldus Dober.

De nieuwe voedselveiligheidsautoriteit moet bijdragen tot een herstel van het vertrouwen van de consument na de reeks voedselschandalen, waarvan de dioxinecrisis in België en de BSE-crisis in Groot-Brittannië het meeste ophef maakten. Het advies van de topwetenschappers die de nieuwe instelling moeten bevolken zal als basis dienen voor initiatieven om de wetgeving op het vlak van onder meer veevoeders en kwaliteitsnormen te verstrengen.

"De dioxinecrisis heeft op overtuigende wijze aangetoond dat als voedselveiligheid niet als topprioriteit geldt en maatregelen ter bescherming van de consument laattijdig worden genomen ook het bedrijfsleven schade lijdt", aldus Dober. "Meer aandacht voor voedselveiligheid heeft dus niet alleen zin voor de consument, maar ook voor het bedrijfsleven."

Het witboek dat de Europese Commissie vandaag publiceert staat open voor kritiek en suggesties. Een formeel voorstel komt er in juli. In de tweede helft van 2001 zou de autoriteit worden opgericht zodat ze begin 2002 van start kan gaan. De nieuwe instelling zal moeten samenwerken met nationale agentschappen voor voedselveiligheid. "Het gevaar bestaat dat het tot een confrontatie komt tussen nationale agentschappen en de nieuwe Europese instelling. Maar dat moeten we proberen te vermijden", aldus Dober. "We moeten afstappen van onze nationale benadering van de voedselproblematiek. Hadden we dat tien jaar geleden gedaan, dan hadden we de BSE-crisis kunnen vermijden."

(JCS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234