Zondag 08/12/2019

Klimaat

“Europese Unie wil tegen 2050 klimaatneutraal worden”

Archiefbeeld van industrie in de Tweede Merwedehaven, in het Nederlandse Dordrecht. Beeld ANP XTRA

De Europese Commissie presenteert vandaag haar plannen voor de verdere beperking van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Uit een tweet van commissaris voor Energie Miguel Arias Cañete blijkt dat de Commissie voor klimaatneutraliteit zal kiezen.

“Door als eerste economie voor klimaatneutraliteit te gaan, neemt onze industrie een voorsprong”, tweette Cañete. Het voorstel van de EU zou erop neerkomen dat Europa tegen 2050 geen broeikasgassen meer mag uitstoten. Het streefdoel is echter ‘netto’, wat wil zeggen dat wat alsnog in de atmosfeer wordt uitgestoten, er ook wordt uitgehaald en bijvoorbeeld opgeslagen wordt.

Met haar plannen past de Commissie de achterhaalde ‘Energie-routekaart’ uit 2011 aan. Daarin staat dat de EU haar broeikasgasuitstoot tegen 2050 met 80 tot 95 procent moet terugdringen in vergelijking met het niveau van 1990. Omdat zeven jaar geleden nog werd uitgegaan van een opwarming van de aarde met 2° Celsius, maar in het kader van het klimaatakkoord van Parijs intussen een streefdoel van 1,5° is afgesproken, was een update aan de orde. Het ambitieniveau van Parijs is volgens het VN-klimaatpanel (IPCC) slechts haalbaar als er tegen 2050 wereldwijd geen netto-uitstoot meer is. De Commissie neemt in dat opzicht dus haar verantwoordelijkheid.

“Het is nu belangrijk dat de lidstaten die langetermijnstrategie zullen steunen. Met een langetermijnstrategie voor een klimaatneutraal Europa verzekeren we onze toekomst op een leefbare planeet”, zegt Van Brempt. Ze hamert er ook op dat de burgers betrokken moeten worden bij de onvermijdelijke groene transitie, zodat ze de garantie krijgen dat die rechtvaardig is. “Burgers moeten weten dat dat ook in hun voordeel zal zijn, dat werknemers uit de koolstofintensieve industrieën niet aan hun lot worden overgelaten en dat tegelijk energie-armoede wordt uitgeroeid. Alleen dan zal het draagvlak groeien om klimaatneutraliteit te bereiken in 2050.”

Lees ook

Komt de klimaattop in Katowice te vroeg of te laat? Internationale gemeenschap moet inspanningen verdrievoudigen om opwarming onder 2 graden te houden, maar eigenbelang primeert alweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234