Zaterdag 26/11/2022

Europese Unie maakt einde aan sancties tegen Birma

De Europese Unie heft de sancties tegen Birma op. Dat hebben de EU-buitenlandministers besloten. De strafmaatregelen, die op 30 april aflopen, worden niet meer verlengd. Het besluit volgt een dag nadat Human Rights Watch georganiseerde etnische zuiveringen in het land rapporteerde. HRW heeft dan ook zware kritiek op het EU-besluit.

De strafmaatregelen golden ruim twintig jaar. Met de opheffing van de sancties wil de Europese Unie de democratische hervormingen in de voormalige dictatuur belonen en aanmoedigen. Een jaar geleden was al besloten de sancties (behalve het wapen embargo) op te schorten. De opschorting van de sancties een jaar geleden gebeurde op nadrukkelijk verzoek van de oppositie en hervormers in Birma.

Door het einde van de sancties kunnen zo'n 500 verantwoordelijken van het militaire regime Europa weer in en krijgen ze weer toegang tot hun tegoeden in de EU. Dat laatste betreft ook honderden bedrijven en instellingen. Onder het embargo vallen ook middelen die kunnen worden gebruikt om de oppositie te onderdrukken.

De internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelde dit weekend nog dat het nog te vroeg zou zijn de Europese sancties op te heffen. Volgens HRW is er nog steeds geen einde gekomen aan het geweld tegen de moslimminderheid in het Aziatische land. De organisatie spreekt over misdaden tegen de mensheid en georganiseerde etnische zuiveringen in de deelstaat Rakhine. De Birmese overheid heeft niets of heel weinig gedaan tegen het etnische geweld tegen de Rohingya-minderheid in die deelstaat, zegt HRW. Vaak heeft zij dat geweld aangemoedigd en er zelfs aan meegedaan.

Hakmessen en knuppels

125.000 Rohingya werden uit hun huizen verdreven en zitten nu in vluchtelingenkampen, verstoken van humanitaire hulp. Human Rights Watch dringt aan op onmiddellijke vervolging van de verantwoordelijken. Bovendien moet de VN toegang krijgen tot het getroffen gebied, en moeten ook andere hulporganisaties worden toegelaten tot de vluchtelingenkampen. Als dat laatste niet snel gebeurt, aldus HRW, dreigt een regelrechte ramp voor de 125.000 gevluchte Rohingya.

De mensenrechtenorganisatie heeft maandag een 150 pagina's tellend rapport over de etnische zuiveringen in de provincie Rakhine (ook wel Arakan genoemd) gepubliceerd. Het geweld in deze meest westelijke provincie van Birma barstte vorig jaar los nadat een vrouw door drie islamitische Rohingya was verkracht. Enkele dagen na de verkrachting overvielen boeddhistische inwoners een bus, en doodden tien moslims. Daarop ontbrandde het geweld waarbij groepen van beide kanten elkaars dorpen overvielen en in brand staken.

In oktober 2012 volgde een tweede golf van geweld. Die was, aldus Human Rights Watch, niet spontaan, maar goed georganiseerd. Politici en boeddhistische monniken hadden de Rakhine maandenlang opgestookt, en op 23 oktober vielen bendes Rakhine gewapend met hakmessen en knuppels Rohingya-dorpen aan.

Afgesloten getto's

Tientallen, mogelijk honderden Rohingya werden afgeslacht. Human Rights Watch vermeldt een bloedbad in het dorp Yan Thei, waar zeker 70 doden vielen. De politie en het leger wisten van tevoren van de overval, maar Birmese militairen keken toe en deden niets, ondanks beloften dat zij de bewoners zouden beschermen. De twee golven van geweld hebben de provincie Rakhine zo goed als etnisch gezuiverd.

De Nederlandse krant de Volkskrant bezocht eind vorig jaar vluchtelingenkampen, en de laatste overgebleven Rohingya-enclave, Aung Mingalar, in de provinciehoofdstad Sittwe, een wijk die niet anders dan een getto kon worden genoemd. Aung Mingalar was met barricades van de buitenwereld afgegrendeld. Alle andere moslimwijken van de stad waren met bulldozers met de grond gelijk gemaakt.

Tienduizenden Rohingya zaten in vluchtelingenkampen aan de kust. Ook die kampen waren van de buitenwereld afgesloten. Hulpverleners werden er door gewapende politiemannen weggehouden, en Rohingya die de kampen wilden verlaten werden met geweld tegengehouden. Die situatie is in de afgelopen maanden niet veranderd, zo blijkt uit het HRW-rapport. De VN wordt de toegang tot de Rohingya ontzegd, en de vluchtelingen in de kampen zijn nog steeds verstoken van elke hulp.

Dat moet snel veranderen, vindt HRW. De Birmese regering moet VN- en andere hulporganisaties toelaten tot de vluchtelingen. Bovendien moet ze de verantwoordelijken vervolgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234