Zondag 15/12/2019

eurogroep

Europese sociaal-democraten willen dat Dijsselbloem opstapt als Eurogroepvoorzitter

Jeroen Dijsselbloem. Beeld EPA

De Europese sociaal-democraten (S&D) willen dat Jeroen Dijsselbloem opstapt als Eurogroepvoorzitter. "Wij zullen niet treuren om zijn ontslag en gaan ervan uit dat hij de eer aan zichzelf houdt", reageert S&D-vicevoorzitter Kathleen Van Brempt.

Het bureau van de fractie van de Europese sociaal-democraten besprak vandaag de positie van Jeroen Dijsselbloem en kwam unaniem tot de conclusie dat hij zich beter terugtrekt als voorzitter van de Eurogroep, zo klinkt het in een persbericht. "Zijn beledigende verklaringen afgelopen maandag in de Frankfurter Algemeine Zeitung in de richting van Zuid-Europese lidstaten in het algemeen en Spanje in het bijzonder zijn onaanvaardbaar en de druppel die voor ons de emmer heeft doen overlopen", zegt Europees parlementslid en vicevoorzitter van de S&D-fractie Kathleen Van Brempt.

Dijsselbloem deed de gewraakte uitspraak maandag in een interview in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Op een vraag over solidariteit tussen de noordelijke en zuidelijke eurolanden, zei hij: "Als sociaal-democraat vind ik solidariteit heel belangrijk. Maar wie ze vraagt, heeft ook plichten. Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan drank en vrouwen om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op persoonlijk, lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak."

"Die neerbuigende toon herinnert aan de manier waarop steeds vaker gesproken wordt over mensen, regio’s of landen die het moeilijk hebben,” reageert Van Brempt. “Ze worden daarbij steeds zelf verantwoordelijk geacht voor de problemen waarin ze zijn terecht gekomen. Bovendien dragen dergelijke uitspraken niet bij tot de Europese eenheid, maar versterken ze de breuklijnen in Europa. De Europese sociaal-democraten verzetten zich dan ook sterk tegen elk discours dat de desintegratie van de Unie in de hand werkt.” 

“Het is bovendien geen geheim dat de S&D fractie het al jaren moeilijk heeft met de standpunten van Dijsselbloem over het Europese austeriteitsbeleid en de aanpak van Zuid-Europese landen en van Griekenland in het bijzonder. Het bureau van S&D was daarom heel duidelijk: wij zullen niet treuren om zijn ontslag en gaan ervan uit dat hij de eer aan zichzelf houdt en opstapt als voorzitter van de Eurogroep.”

Nederlandse directheid

Dijsselbloem wijst vandaag, na de boze reacties, op zijn "Nederlandse directheid", die niet altijd wordt gewaardeerd. "Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan spijt me dat."

De ruzie met de sociaal-democratische fractie komt op een ongelukkig moment voor Dijsselbloem. Hij wilde juist bij zijn collega-ministers in de Eurogroep peilen of die bereid zijn hem tot medio januari als voorzitter te houden. Dat besluit is aan de ministers, maar partijpolitiek speelt een belangrijke rol en daarmee de opstelling van de sociaal-democraten in het Europees Parlement.

"Racist, xenofoob en seksist"

De suggestie dat de zuidelijke eurolanden hun geld aan drank en vrouwen spenderen en dan bij het Europees noodfonds om steun vragen, is bij verschillende zuiderse landen in het verkeerde keelgat geschoten. Antonio Costa, premier van Portugal, reageerde woedend op de uitspraak van Dijsselbloem, die volgens hem een "racist, xenofoob en seksist" is. Volgens Costa "wordt Europa als gezamenlijk project pas geloofwaardig zodra meneer Dijsselbloem stopt als eurogroepbaas en zijn excuses aanbiedt aan alle landen en burgers die diep beledigd zijn door zijn woorden". 

Ook Gianni Pittella, de Italiaanse fractieleider van de sociaal-democratische fractie, nam geen genoegen met de nadere uitleg van Dijsselbloem gisterenmiddag in het parlement. Dijsselbloem verklaarde dat zijn boodschap niet bedoeld was om een land of groep landen zwart te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234