Maandag 10/08/2020

EU

Europese rechters fluiten Commissie terug over Belgische overwinstrulings

Beeld ANP

Het Gerecht van de Europese Unie heeft het besluit van de Europese Commissie over de Belgische overwinstrulings vernietigd. Volgens de rechters besloot de Commissie ten onrechte dat de Belgische rulings voor multinationals staatssteun waren, zo blijkt vandaag uit een mededeling.

De Commissie veroordeelde ons land in januari 2016 omdat het multinationals jarenlang liet genieten van overwinstrulings, de zogenaamde excess profit rulings. Daardoor moesten ze geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst. Europa verplichtte de Belgische overheid zowat 900 miljoen euro terug te vorderen.

Omdat België enkele maanden later een kortgedingprocedure tegen de beslissing verloor, heeft de overheid de voorbije jaren al heel wat van dat geld teruggevorderd bij de 55 betrokken bedrijven, maar intussen bleef het wel wachten op een beslissing ten gronde. In die procedure heeft ons land nu gelijk gekregen.

Het Gerecht vindt immers dat de Commissie foutief heeft geoordeeld dat de rulings neerkomen op staatssteun. De rechters redeneren immers dat het niet om een abstract en algemeen systeem gaat, maar om een praktijk waarbij de fiscus nog over veel discretionaire bevoegdheden beschikt om het bedrag, de kenmerken en de voorwaarden van de vrijstelling te beïnvloeden.

Het Gerecht vernietigt dan ook de beslissing van de Europese Commissie. Die wordt geacht nooit bestaan te hebben en alvast in juridisch opzicht zijn de rulings dus gewoon opnieuw geldig. De Commissie zou wel nog in beroep kunnen gaan tegen de uitspraak.

De zaak zal ongetwijfeld met argusogen bekeken worden in andere lidstaten. De Commissie lanceerde de voorbije jaren immers een offensief tegen de belastingafspraken die sommige lidstaten met multinationals sloten en volgens de Commissie een vorm van illegale staatssteun zijn waarvan concurrenten niet kunnen genieten.

Het Gerecht maakte wel komaf met het andere bezwaar van België, met name dat de Commissie haar bevoegdheden overtrad door zich te moeien met directe belastingen in lidstaten. Dat is een bevoegdheid van de lidstaten, bevestigen de Europese rechters, maar de Commissie moet waken over het respect voor de Europese staatssteunregels en een voordelige fiscale behandeling voor welbepaalde ondernemingen zou als staatssteun gezien kunnen worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234