Vrijdag 09/12/2022

Europese petitie om Brussels Leopoldstation te beschermen

Steun voor bedreigd station groeit onder Belgische europarlementsleden

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Een petitie die circuleert in het Europees Parlement in Brussel en als inzet heeft het Brusselse Leopoldstation van de sloophamer te redden, werpt stilaan vruchten af. Honderden personen die werken voor het Europees Parlement in Brussel, zowel parlementsleden als hun medewerkers en ambtenaren, hebben de petitie getekend.

De Belgische europarlementsleden Luckas Vander Taelen, Bart Staes en Nelly Maes spraken al eerder hun steun uit aan de wijkcomités Bral en BruXXel, die het station volledig beschermd willen zien. In hun vraag om vrijwaring van het station worden ze daarin nu gevolgd door onder anderen Dirk Sterckx, Miet Smet, Patsy Sörensen en Kathleen Van Brempt. Aan Franstalige kant volgen Gérard Deprez en Michel Hansenne.

De Belgische europarlementsleden spreken zich uit voor het idee dat "de esplanade tussen het parlement, het oude station en de woonbuurt eromheen een menselijk gelaat krijgt". Liberaal europarlementslid Dirk Sterckx opperde gisteren dat het station een functie kan krijgen ter vervanging van het Europees informatiecentrum "dat nu niemand weet liggen". De ondertekenaars van de petitie onderschrijven de eis dat niet begonnen wordt met "de bouw van de uitbreiding van het Europees Parlement voordat het geplande onderhandelingsproces voltooid is en een bevredigend akkoord is gevonden tussen de verschillende betrokken partijen". Dat onderhandelingsproces was een van de vijf voorwaarden die het Bureau van het Europees Parlement stelde voor een verdere samenwerking met Société Espace Leopold (SEL), de bouwheer van het parlement.

In een interview (DM 11/12) sprak Brussels minister-president De Donnéa zich eerder uit voor een bescherming van het station. Maar De Donnéa wil geen nieuwe procedure opstarten omdat hij zegt dat daarmee de huisvesting van de nieuwe leden van de EU, waarvoor de uitbreidingen D4 en D5 nodig zijn, in het gedrang komt. De Donnéa wil de Brusselse regering snel werk laten maken van de toekenning van de bouwvergunning voor SEL.

Door publieke steun van Brusselse, federale en Europese politici is grote oppositie ontstaan tegen de beslissing. Door interne oppositie die ontstond bij de Brusselse ministers Hutchinson en Tomas werd de toekenning van de bouwvergunning, die sinds enkele weken op de agenda van de regering staat, intussen al twee keer verdaagd. Door middel van een constructie wil de Brusselse regering nu een conventie aan de vergunning koppelen, die voorwaarden bedingt voor de wijziging van het oorspronkelijke project.

Volgens Henri Bernard, buurtbewoner en gedelegeerd bestuurder van Association Quartier Leopold, is de kans groot dat de projectontwikkelaar een dergelijke conventie kan laten verbreken bij de Raad van State. De buurtbewoners vroegen gisteren dan ook aan de Belgische europarlementsleden dat ze druk zouden uitoefenen om als leden van het parlement niet akkoord te gaan met een project dat de behoeften van het parlement niet meer weerspiegelt en ook de levenskwaliteit van de buurt verder aantast.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234