Europese ontwikkelingsbank investeert tot 2020 in Griekenland
De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) start een investeringsprogramma in Griekenland, om de economie van het land te helpen groeien. Dat kondigde de EBRD vandaag aan, zonder het bedrag van die hulp te becijferen.
De aandeelhouders van de instelling in Londen, 64 landen en 2 intergouvernementele organisaties, stemden vrijdag voor het investeringsprogramma, dat tot 2020 zal duren.
"Wat we kunnen proberen te doen, is de expertise van de bank aanwenden om de privésector te ontwikkelen en de groei te steunen" in Griekenland, verklaarde EBRD-voorzitter Suma Chakrabarti tijdens een persconferentie in Brussel. Onder de prioriteiten zijn de kmo's en de energiesector. Hij gaf geen exact cijfer en weigerde het bedrag van een miljard euro, dat de ronde deed in de media, te bevestigen. Het bedrag zal "omvangrijk" zijn.
De vorige Griekse regering richtte zich in november tot de EBRD, voor het statuut van begunstigd lid bij de bank. De huidige regering, onder leiding van de linkse partij Syriza, bevestigde dat op 2 februari.
Deskundigen van de EBRD zullen zich ter plaatse begeven om over de prioriteiten te spreken met de Griekse autoriteiten. "We zullen een complete evaluatie maken van wat we moeten doen", legde Chakrabarti nog uit. Het programma gaat gepaard met voorwaarden en zal dus afhangen van het beleid van de regering van Alexis Tsipras.
De EBRD is opgericht in 1991 en steunt traditioneel de economische ontwikkeling van opkomende of ontwikkelingslanden, vooral in Oost- en Midden-Europa, in het Middellandse Zeegebied en in Centraal-Azië.
undefined