Woensdag 03/03/2021

CoronamaatregelenReizen

Europese leiders bespreken stop op niet-essentiële reizen

Premier Alexander De Croo (Open Vld) pleit voor een verbod. Beeld BELGA
Premier Alexander De Croo (Open Vld) pleit voor een verbod.Beeld BELGA

Maakt Europa een tijdelijke stop op niet-essentiële reizen mogelijk? België dringt hierop aan. ‘We zien dat steeds meer landen in onze richting bewegen’, luidt het.

De Europese regeringsleiders zitten vanavond – virtueel – samen over de binnengrenzen van de Unie. Premier Alexander De Croo (Open Vld ) pleit er bij zijn collega’s voor dat lidstaten een tijdelijke stop op niet-essentiële reizen mogen doorvoeren in de strijd tegen het coronavirus.

Midden oktober spraken de Europese lidstaten af om niet meer op eigen houtje de grenzen te zullen dicht gooien, zoals tijdens de eerste coronagolf. Maar intussen is duidelijk dat de open Europese grenzen voor heel wat lidstaten een probleem vormen: te veel mensen blijven reizen. “We zien dat steeds meer landen in onze richting bewegen”, reageert een bron in de federale regering. “Ze begrijpen dat het moeilijk is om aan mensen in eigen land te vragen om inspanningen te blijven leveren, terwijl er nog te veel internationale mobiliteit is op dit kritische moment.”

Krokusvakantie

De Croo had de voorbije dagen intensief overleg met zijn Europese collega’s over de mogelijkheid om een tijdelijke stop op niet-essentiële reizen mogelijk te maken. “Zo’n stop is net een manier om te voorkomen dat lidstaten op een bepaald moment de grenzen helemaal sluiten”, klinkt het. 

De premier krijgt de steun van de federale regering, maar ook van de deelstaten. Het schrikbeeld van de krokusvakantie van 2020 is springlevend: wintersporters verspreidden toen het coronavirus in sneltempo over heel Europa. Iedereen wil een herhaling van dit scenario vermijden.

Na de Europese gesprekken van vanavond volgt morgen een Overlegcomité, waar de knopen doorgehakt moeten worden op het Belgische niveau. Dat belooft nog lastig te worden. Zeker als Europa (nog) geen tijdelijke stop op niet-essentiële reizen toestaat aan de lidstaten. Federaal beseft iedereen dat er niet te ontkomen valt aan flink strengere reisregels. Maar sommigen zien in een verbod op niet-essentiële reizen ook een kans om elders druk van het vat te halen.

Als de grenzen toe gaan, wil de MR als compensatie dat er binnen de landsgrenzen zelf wat versoepeld wordt. De Franstaligen kijken daarvoor in de eerste plaats naar de contactberoepen zoals de kappers en schoonheidssalons. Die hebben sinds november het werk moeten neerleggen. Ook van buitenaf wordt de druk opgevoerd om versoepelingen in de steigers te zetten. Unizo wil dat het Overlegcomité de doorstart van de contactberoepen “bovenaan op de agenda” zet. Horeca Vlaanderen riep deze week dan weer op om de horeca vanaf 1 maart opnieuw open te laten gaan.

Afbouwplan

In het ‘afbouwplan’ dat door de wetenschappelijke adviesraad GEMS voorbereid is, is in ieder geval voorzien dat de contactberoepen de eerste zijn die weer de deuren kunnen openen. Het was ook de bedoeling dat op het Overlegcomité vandaag dat afbouwplan op tafel zou komen. Maar die belofte werd weken geleden gemaakt. De coronacijfers zijn intussen niet genoeg verbeterd.

“Het is te vroeg om te versoepelen, en misschien ook net te vroeg om te zeggen wanneer dat dan wel zou kunnen”, zo klinkt het ook bij een GEMS-lid. Op die lijn lijkt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) te zitten. Eind vorige week al maakte hij duidelijk dat er voor hem nog geen sprake kan zijn van versoepelingen. Dat kwam hem meteen op een standje van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez te staan: “Waarom dan vrijdag nog samenkomen?”

Maar minister Vandenbroucke staat allerminst alleen in zijn analyse. Ook bij de Vlaamse regering wordt toegegeven dat het wellicht te vroeg is om de huidige ‘zachte lockdown' verder af te bouwen, ook voor contactberoepen. Er is afgesproken dat versoepelen pas kan bij 800 nieuwe besmettingen per dag, maar dat cijfer stagneert al enkele weken in de buurt van 2.000. “Als je nu versoepelt, riskeer je zelf een exponentiële curve omhoog te creëren”, luidt het in Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234