Dinsdag 30/05/2023

Belangrijk nieuwsConsument

Europese gasprijs op nieuw record: vrees voor tekorten op de energiemarkten neemt alleen maar toe

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Europese gasprijs is vandaag door de grens van 300 euro per megawattuur gebroken. De vrees voor tekorten op de energiemarkten neemt alleen maar toe.

Redactie

Nadat vrijdag voor aardgas in Europa voor het eerst meer dan 200 euro per megawattuur diende betaald te worden, werd vanochtend al de grens van 300 euro per megawattuur doorbroken. Op de Nederlandse termijnmarkt - de maatstaf voor Europa - steeg de prijs naar 311 euro voor een megawattuur. Ook de elektriciteitsprijzen stijgen naar verse records. Op de termijnmarkt steeg de Duitse stroomprijs voor levering volgende maand met 54 procent naar een nooit geziene 650 euro per megawattuur.

Maar het conflict heeft nog meer economische gevolgen. Eerder vandaag daalden de aandelenbeurzen in Azië ook stevig. Beleggers reageerden op berichten dat de Verenigde Staten overwegen Russische olie en gas te boycotten. De prijs van olie steeg daarop fors, naar het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie werd 8,6 procent duurder op 125,47 dollar per vat en de prijs van Amerikaanse olie steeg 9,4 procent tot 129,21 dollar. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn de olieprijzen met ruim een derde gestegen.

De Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk 2,9 procent lager op 25.211,41 punten. Dat is het laagste niveau sinds eind 2020. Het Japanse oliebedrijf Inpex won meer dan 7 procent na de verdere stijging van de olieprijzen. Japanse autofabrikanten zoals Suzuki (min 8,4 procent) en Isuzu Motors (min 9,1 procent) leverden allemaal fors in.

Vrachtwagenfabrikant Hino Motors, een onderdeel van Toyota, maakte bekend dat het emissiegegevens heeft vervalst en dat er problemen zijn gevonden met de prestaties van motoren. Het heeft de verkoop van drie modellen motoren stilgelegd, evenals die van voertuigen die ze gebruiken. Hino verloor bijna 17 procent.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds een verlies van 1,8 procent en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 3,2 procent. De Kospi in Seoul zakte 2,1 procent en de All Ordinaries in Sydney werd 1 procent lager gezet.

‘Veilige haven’

Ook de valutamarkten reageren sterk op de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties. Zo is de euro een stuk minder waard geworden. De Chinese yuan steeg vandaag naar een recordhoogte ten opzichte van zijn belangrijkste handelsgenoten.

De goudprijs piekte dan weer op 2.005,20 dollar per ounce, wegens de onzekerheid over de impact die de oorlog in Oekraïne zal hebben op de wereldeconomie. Beleggers beschouwen goud als een “veilige haven” om in te beleggen in tijden van onzekerheid.

De prijzen van aluminium en koper braken hun records, tot respectievelijk 4.000 dollar en 10.835 dollar per ton.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234