Vrijdag 23/04/2021

Europese deur op kier voor transgene voedingsstoffen

Voeding

Richtlijn voldoet niet

Sojaverwerkers vragen duidelijkheid aan Europa

Ondanks de verplichte etikettering van voedingsproducten die gemanipuleerde stoffen bevatten blijft de Europese regelgeving gevaarlijk vaag. Dat zeggen zowel Greenpeace als de producenten van ggo-vrije voeding.

Steeds meer is bij de consumenten van de Europese landen het besef doorgedrongen dat genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) in alledaagse voedingswaren verwerkt worden. In de huidige wetenschap kan nog niet voorspeld worden wat de ongewenste effecten van de 'transgene' voedingsgewassen op milieu en gezondheid zullen zijn. Pressiegroepen als Greenpeace hebben in de bewustmaking een grote rol gespeeld. Om negatieve publiciteit over hun producten te vermijden, beloven de meeste Europese voedingsfabrikanten dat hun waren niet voortkomen uit transgene planten.

In contrast met de Verenigde Staten kwam er in de Europese Unie een richtlijn die een verplichte etikettering oplegt van producten die ggo's bevatten. De Europese etikettering is nochtans niet zaligmakend. Afgeleide producten van voedingswaren die ggo's bevatten, bijvoorbeeld sojaolie, hoeven geen etiket opgeplakt te krijgen. Dat wil volgens Jean François Fauconnier van Greenpeace zeggen dat de meerderheid van de producten aan etikettering ontsnapt. Greenpeace blijft erop wijzen dat ggo's massaal in het leefmilieu worden geïntroduceerd via dierenvoer, de belangrijkste afzetmarkt van transgene gewassen. Uit een recente opiniepeiling van Greenpeace blijkt dat 84 procent van de Belgen verkiest geen dierlijke producten te consumeren indien ze afkomstig zijn van dieren die met ggo's zijn gevoederd. Daaromtrent bestaat geen enkele Europese regeling.

"De grootste leemte in de ggo-regeling is dat niet wordt gezegd wat een ggo juist is en op welke manier men ggo's moet opsporen in voedingsgewassen", zegt Philippe Van Steene, commercieel directeur van de nv Alpro Soja. De West-Vlaamse sojaverwerker gaat er al jaren prat op de transgene soja uit zijn fabricageproces te weren. Zowel bij het zaaien in Brazilië en China, het maritiem transport, de opslag in silo's als de verwerking in Wevelgem garandeert het bedrijf elk contact met ggo's uit te sluiten. Maar zonder duidelijkheid van de Europese wetgever daarover hebben de inspanningen van de ggo-vrije-producenten weinig effect, stelt Van Steene.

Op 14 februari heeft het Europees Parlement een wijziging goedgekeurd van de richtlijn inzake ggo's, maar ook die bleef schemerig. "Het is een stap in de goede richting, maar het zet de deur opnieuw op een kier voor de import van ggo's als er geen duidelijkheid komt over het traceren en etiketteren. Daarom wil het parlement duidelijke, technische voorwaarden aanbrengen in de richtlijn", zegt Filip Vanden Broucke, medewerker van europarlementslid Bart Staes (Volksunie). Volgens Vanden Broucke staat de kritische houding van het parlement haaks op die van Europees commissaris David Byrne, die onlangs voorstelde om nieuwe gemanipuleerde gewassen toch toe te laten. BDS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234