Europese culturele hoofdstad Luxemburg steekt grenzen over
Luxemburg mag dan in 2007 voor de tweede keer Europese culturele hoofdstad zijn, de aanpak verschilt totaal van 1995. Luxembourg 2007 betrekt volop de aangrenzende regio's bij het cultuurjaar.
door Eric Rinckhout
BRUSSEL l Er wordt samengewerkt met de Franse regio Lotharingen en de Duitse Länder Rheinland-Pfalz en Saarland. Wallonië en de Belgische Duitse gemeenschap zijn met zeventien projecten betrokken bij het evenement. Luxembourg 2007 opent vandaag met een groot feest: reuzenstoet, vuurwerk, theater, Tribute to the Beatles, electrofuif en dansfeest in een circustent.
De belangrijkste boodschap die Luxemburg 2007 wil uitdragen is het opheffen van de grenzen: landsgrenzen, taalgrenzen en artistieke grenzen. De klemtoon ligt op de interdisciplinaire aanpak van het kunstaanbod uit alle deelnemende regio's.
Strikt genomen is het de vijfde keer dat België betrokken wordt bij de organisatie van Europese culturele hoofdstad. Luxemburg volgt Antwerpen, Brussel en Brugge op, die alle drie hoofdstad waren in respectievelijk 1993, 2000 en 2002, terwijl België ook meewerkte aan Rijsel 2004. De Henegouwse hoofdstad Bergen heeft zich enige tijd geleden al kandidaat gesteld voor de editie van 2015.
In totaal zetten Wallonië en de Duitse Gemeenschap zeventien projecten op. Volgend najaar ensceneert Franco Dragone, beroemd als (ex-)regisseur van Cirque du Soleil, in Bergen zijn eerste project sinds zijn terugkeer naar Europa. Het gaat om zijn visie op Othello: Requiem pour les pauvres, naar Shakespeare.
Aarlen zet een tentoonstelling op met een keuze uit de vermaarde kunstcollectie van de Dexia bank: A la rencontre de l'art belge depuis 1830 brengt een overzicht van het Waalse expressionisme tot Cobra.
In Amay worden Arbres d'Acier getoond: een wat vreemde titel voort een openluchttentoonstelling in parken en tuinen waar bomen betrokken worden in allerlei artistieke ingrepen. De kunstenaars zijn afkomstig uit de Grande Région, het samenwerkingsverband tussen Wallonië, Luxemburg, de aangrenzende Duitse Länder en Frans Lotharingen.
Salut les voisins - Hallo Nachbarn is een festival in St Vith met hedendaags theater uit alweer de Grande Région, in het kader van het 20ste internationale festival van het Duitstalige theater.
De legendarisch jazzgitarist Django Reinhardt staat dan weer centraal in Bastogne.
In Luxemburg-stad staat er uiteraard ook een en ander op stapel. Vandaag begint het Trafo theaterfestival te lopen, een festival specifiek voor een jong publiek.
In het enkele maanden geleden geopende Musée d'art moderne Mudam opent vandaag de tentoonstelling Michel Majerus. De kunstenaar werd in 1967 in Luxemburg geboren en gold lange tijd als een van de meestbelovende jonge artiesten van zijn generatie. Majerus stierf in 2002 toen hij nog maar 35 was: in zijn korte carrière maakte hij werk dat het midden houdt tussen schilderkunst en installatie, waarbij hij digitale technieken combineerde met de verworvenheden van pop art en minimal art.
In het Casino Luxembourg, een centrum voor hedendaagse kunst, begint On/Off On/Off, een expo over ruimte en (elektrisch) licht, waar installaties te zien zijn van onder meer Jacques Charlier, Carsten Höller, Jenny Holzer, Ann Veronica Janssens en Michel Verjux.
En in het Musée d'Histoire de la Ville de Luxembourg loopt al Chefs d'oeuvre du baroque, een expositie die focust op het keizerschap van Maria-Theresia tussen 1740 en 1780, een periode van economische en culturele voorspoed voor Luxemburg en het hele Habsburgse rijk. De tentoonstelling put uit de verzamelingen van de beroemde Österreichische Galerie Belvedere in Wenen.
Voorts zijn er de komende week dansvoorstellingen, filharmonische concerten, optredens van Morrissey (10/12), Sophia (12/12) en de Belgische jazzpianist Jef Neve (14/12).
Inl. www.luxembourg2007.lu