Dinsdag 31/01/2023

Belangrijk nieuwsOntbossing

Europese Commissie wil strengere importregels om ontbossing tegen te gaan

Een palmolieplantage in Trumon, Indonesië. De EU wil strengere regels voor de import van onder meer palmolie. Beeld AFP
Een palmolieplantage in Trumon, Indonesië. De EU wil strengere regels voor de import van onder meer palmolie.Beeld AFP

De Europese Commissie wil met striktere milieuregels voor de import van onder andere soja, palmolie en koffie ontbossing en vernietiging van land tegengaan. Bedrijven die deze producten op de Europese markt plaatsen, moeten garanderen dat ze duurzaam geproduceerd worden.

Marc Peeperkorn

Met de nieuwe voorstellen wil de Commissie niet alleen verdere vernietiging van bossen en biodiversiteit voorkomen. Ze vormen ook een antwoord op de kritiek dat Europa wel mooie milieuregels maakt, maar ondertussen elders via haar import de planeet en het klimaat verder aantast. ‘We moeten onze verantwoordelijkheid nemen’, aldus Green Deal-commissaris Timmermans.

‘Als we een ambitieuzer klimaatbeleid van onze partners verwachten, moeten we onze export van vervuiling en bijdrage aan ontbossing tegengaan’, zei Milieucommissaris Sinkevicius. Tijdens de klimaattop in Glasgow beloofden een honderdtal landen (inclusief de EU-lidstaten) de ontbossing voor het eind van dit decennium een halt toe te roepen.

Milieuorganisaties en de groene fractie in het Europees Parlement vinden de Commissievoorstellen ‘te zwak en vol met gaten’. Ze zouden meer producten moeten omvatten (zoals rubber en maïs), meer gebieden (ook savannes) en sectoren (financiële organisaties).

Sinds 1990 ging er ruim 420 miljoen hectare bos verloren, een oppervlakte groter dan de EU, voor een flink deel door landbouw. Bossen spelen een belangrijke rol bij het opvangen van CO2, het broeikasgas dat de klimaatverandering aanjaagt.

De Commissie kiest vooralsnog alleen voor regels voor soja, vlees, palmolie, hout, cacao en koffie omdat de productie daarvan het meest bijdraagt aan de ontbossing. Ze sluit echter niet uit dat op termijn de lijst met producten wordt uitgebreid.

Een bedrijf dat deze goederen naar Europa wil halen, moet bewijzen dat deze niet zijn geproduceerd op recent ontbost land (voor 2021) dan wel grondig verziekt land. Als alternatief kan gelden dat het bedrijf aantoont dat hun leveranciers conform de wetten van het exporterende land werken.

Bedrijven moeten precies nagaan uit welk land en van welk stuk land hun exportgoederen komen. Hoe risicovoller het land qua ontbossing, hoe strikter de vereisten voor het bedrijf om zeker te stellen dat de export het milieu niet schaadt.

Het is aan de EU-landen om bedrijven te bestraffen als ze de regels overtreden. De lidstaten en het Parlement moeten de voorstellen goedkeuren.

Naast maatregelen om ontbossing te voorkomen, scherpt de Commissie ook de regels voor afvalexport aan. Afval mag alleen nog naar landen worden gebracht die daar toestemming voor geven. Ook moet het afval ter plekke duurzaam worden verwerkt. De afvalexporteurs dienen te garanderen dat de verwerkingsinstallaties door een onafhankelijke toezichthouder worden gecontroleerd.

Afvalexport verminderen past in het streven van de EU naar een circulaire economie.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234