Zaterdag 29/02/2020

Vluchtelingencrisis

Europese Commissie wil grenswachters naar Europese buitengrenzen kunnen uitsturen

De Europese Commissie wil sterkere buitengrenzen om het grenzeloze en paspoortvrije Schengengebied veiliger te maken.Beeld AFP

De Europese Commissie wil Europese grens- en kustwachtteams die binnen drie dagen kunnen uitrukken om een crisis aan een Europese buitengrens het hoofd te bieden, desnoods zonder instemming van de betrokken lidstaat. Dat is één van de nieuwe maatregelen waarmee de Commissie vandaag in Straatsburg heeft uitgepakt om de vluchtelingencrisis in te dijken en de Schengenzone overeind te houden. Daarnaast moeten Europese burgers in de toekomst vaker en beter worden gecontroleerd als ze de Europese Unie in- en uitgaan. Nu zijn er alleen controles voor niet-EU-burgers als ze de EU verlaten.

Meer Europa aan de buitengrenzen is volgens de Commissie nodig om het Europa zonder binnengrenzen te vrijwaren. "De vluchtelingencrisis heeft zwakheden en gaten blootgelegd in de bestaande mechanismen. Dit is het moment om naar een echt geïntegreerd systeem van grensbeheer te gaan", zo verklaarde vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans.

De Commissie wil het bestaande Frontex uitbouwen tot een meer slagvaardig agentschap. Dat agentschap zal bijvoorbeeld zelf materiaal kunnen aankopen. Tegen 2020 moet het agentschap bovendien duizend personeelsleden tellen, meer dan het dubbele van Frontex. Daarnaast wil de Commissie dat het agentschap beroep kan doen op een pool van 1.500 nationale grensbewakers die binnen drie dagen kunnen uitrukken. De nieuwe organisatie is geen vervanger van de nationale douane- en grenscontrolesystemen.

Meest geladen is het recht op interventie: wanneer zich aan een Europese buitengrens een crisis voordoet die Schengen in gevaar brengt en de lidstaat in kwestie blijkt onvoldoende actie te ondernemen, dan moet het agentschap na een beslissing van de Commissie zelf Europese grens- en kustbewakers kunnen uitsturen.

Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans verzekerde echter dat dit middel "zeer zelden" zal worden ingezet. "Dit is een vangnet en zoals met vangnetten hoop je dat het nooit wordt gebruikt".

In de schoot van het agentschap wordt ook een Europees terugkeerbureau uit de grond gestampt, dat gespecialiseerde teams op de been moet brengen om het terugkeerbeleid doortastender te maken.

De Europese grens- en kustwacht maakt onderdeel uit van een nieuw pakket maatregelen waarmee de Commissie de buitengrenzen beter wil beveiligen. Zo wil ze ook dat iedereen die de Schengenzone betreedt of verlaat voortaan systematisch gecheckt wordt tegen alle relevante databanken, zoals die van Interpol, dus ook de onderdanen van Schengenlanden.

De extra controles op vliegvelden, grensposten en in havens moeten wel werkbaar zijn. "De crisis heeft duidelijk de zwaktes en gaten van ons systeem blootgelegd", zei Timmermans.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234