Dinsdag 02/03/2021

vluchtelingencrisis

Europese Commissie wil binnengrenscontroles weg in december

Migranten en vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens. Beeld AFP
Migranten en vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens.Beeld AFP

De Europese Commissie heeft een schema opgesteld met deadlines om tot concrete oplossingen te komen om de Schengenzone te redden. De 'roadmap' wordt vrijdag voorgesteld, maar Politico kon een ontwerp van de tekst al inkijken. De Commissie wil dat de uitzonderlijke grenscontroles, zoals ook België die invoerde, "zo snel mogelijk" verdwijnen, uiterlijk tegen december.

Een van de prioriteiten van de Europese Commissie is de Europese grens- en kustwacht sneller activeren. Die zou ten laatste in november operationeel moeten zijn. In december van dit jaar moeten vervolgens alle uitzonderingsmaatregelen, zoals de tijdelijke grenscontroles die tal van landen al invoerden, aflopen. Het is het kernpunt van de 'roadmap back to Schengen': terugkeren naar een van de absolute troeven van de Europese eenmaking, het vrije verkeer van personen. Lukt dat niet, dan komt het hele systeem in Europa op de helling te staan, zo waarschuwden Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al eerder.

Hieronder volgt een overzicht van de deadlines die de Commissie vooropstelt.

12 maart: Griekenland moet een actieplan opstellen voor de implementatie van de 50 aanbevelingen van de Raad van Europa voor het herstellen van de controles aan de buitengrenzen.

16 maart: De Europese Commissie komt met een voorstel om het akkoord van Dublin te hervormen. Dat is de Europese wet die bepaalt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land langs waar ze de Europese Unie zijn binnengekomen.

22 maart: Het Europese grensagentschap Frontex moet opnieuw oproepen tot het leveren van grensbewakingsteams en technisch materiaal om de lidstaten in de 'frontlinie' te steunen.

12 april: De Commissie zal zijn beoordeling van het actieplan van Griekenland voorstellen.

11-17 april: Experts evalueren de werking van de Griekse grenscontroles.

12 mei: Griekenland moet verslag uitbrengen bij de Raad van Europa over de invoering van de aanbevelingen van de Raad. Als er dan nog ernstige mankementen zijn, zal de Commissie actie ondernemen en andere landen toestaan hun interne grenscontroles te verlengen.

Juni: De Raad moet een akkoord bereiken over de Europese grens- en kustwacht. Ook moet de Raad oordelen over het terugsturen van migranten naar Griekenland onder het Dublinakkoord. Dat is niet meer gebeurd sinds Griekenland in 2011 uit het akkoord werd gezet.

September: De Europese grens- en kustwacht moet operationeel zijn. Tegen november moet de grenswacht "volledig functioneel" zijn.

December: Als de situatie het toelaat, moet de situatie in de Schengenzone genormaliseerd worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234