Dinsdag 01/12/2020

CoronavirusEuropa

Europese Commissie voorspelt recessie door coronavirus en snelt lidstaten te hulp

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de hulp voor Italië: 'Op dit moment zijn we allemaal Italianen.'Beeld AFP

De Europese Commissie verwacht dat de coronapandemie de eurolanden dit jaar in een economische recessie duwt. Volgens Europees Commissaris Paolo Gentiloni (Economie) duiden de nieuwste Europese ramingen op een krimp van de economie met 1 procent, in februari werd nog 1,4 procent groei voorspeld. 

“Of het erger wordt dan de eurocrisis, kan ik niet zeggen. Wel dat het ernstig is”, zei Europees Commissaris Gentiloni (Economie) in een gesprek met drie Europese kranten, waaronder de Volkskrant. Hij toonde zich optimistisch over het steunpakket dat de Commissie presenteerde. “Dit is geen klein bier. Dit pakket maakt het lidstaten mogelijk samen niet enkele tientallen maar honderden miljarden euro’s in te zetten om de coronacrisis te bestrijden.”

De voorstellen van de Commissie – die maandag door de ministers van Financiën besproken worden – voorzien in het maximaal oprekken van de Europese begrotingsregels. De bestaande clausules in het Stabiliteitspact om de teugels te laten vieren (uitzonderlijke situatie, niet schuld van de lidstaten, instortende groei) worden allemaal benut. Volgens Gentiloni is dit nodig om de financiële markten vertrouwen te geven dat de EU-landen deze keer alles op alles zetten om een diepe recessie te voorkomen. Gebrek aan vertrouwen tijdens de kredietcrisis (2008-2009) en de daaropvolgende eurocrisis (2010-2014) zorgden voor de grootste economische neergang in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De belofte van de Commissie de ‘volledige flexibiliteit’ van het Pact toe te staan, geeft lidstaten de kans miljarden extra uit te geven zonder dat dit tot berispingen of boetes van Europa leidt. Het geld kan naar de zorgsector gaan maar mag ook worden gebruikt om werktijdverkorting te bekostigen.

Europees Commissaris Paolo Gentiloni Gentiloni (Economie): ‘Dit is niet de tijd om te discussiëren of een bepaald lidstaat de begrotingsregels al dan niet heeft gevolgd.’Beeld EPA

Italië, dat kampt met een veel te hoge staatsschuld, was de eerste lidstaat die om clementie vroeg. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen garandeerde Rome alle benodigde hulp. “Op dit moment zijn we allemaal Italianen.” Volgens Von der Leyen staat Europa pas aan het begin van de coronaepidemie.

Gisteren beloofde de Duitse minister van Financiën Scholz “onbeperkte steun” voor Duitse bedrijven die in problemen raken. Frankrijk, Spanje Zweden, Denemarken kondigden ook omvangrijke hulpprogramma’s aan. 

Regels voor staatssteun verruimen

Naast het oprekken van de regels om lidstaten aan te moedigen de geldkraan open te draaien, wil de Commissie ook het EU-budget inzetten om de crisis te verzachten. Eerder deze week ging het om investeringen van 25 miljard euro aan; dat is inmiddels verhoogd tot 37 miljard. Het gaat om niet gebruikte miljarden (‘slapend geld’) uit het EU-budget dat nu mag worden ingezet voor de zorg of bedrijven in nood. Normaliter gaat ongebruikt geld terug naar de lidstaten. De Commissie stelt dat de 37 miljard euro verhoogd kan worden met nog eens 28 miljard, als de lidstaten dat willen.

Verder zet de Commissie 1 miljard euro in als garantie voor de Europese Investeringsbank (EIB), die daarmee 8 miljard aan goedkope leningen kan verstrekken voor circa 100.000 middelgrote bedrijven met financieringsproblemen. Ook verruimt de Commissie de regels voor staatssteun aan bedrijven die door de coronaepidemie in de problemen komen. Regeringen kunnen bijvoorbeeld de btw en belastingen tijdelijk verlagen of later innen. Verzoeken daartoe worden heel snel door de Commissie beoordeeld, indien mogelijk binnen 24 uur.

Begrotingsregels

“Ik ben ervan overtuigd dat de maatregelen van de lidstaten en de EU samen de economische neergang kunnen beperken”, zegt Gentiloni. Von der Leyen riep de lidstaten en het Europees Parlement op de voorstellen zo snel mogelijk goed te keuren.

Gentiloni ontkent niet dat Italië (zijn thuisland) heeft nagelaten in economisch gunstiger jaren een buffer aan te leggen en daardoor nu extra kwetsbaar is voor de recessie als gevolg van de coronaepidemie. “Maar dit is niet de tijd om te discussiëren of een bepaald lidstaat de begrotingsregels al dan niet heeft gevolgd. Nu moeten we samen optrekken tegen de coronacrisis die een ernstige bedreiging is voor mensenlevens, de zorgsector en onze economieën.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234