Vrijdag 22/01/2021

Vluchtelingencrisis

Europese Commissie: tijd van nieuwe grenscontroles Schengen nabij

Vluchtelingen lopen langs het dorpje Miratovac in Servië, nadat ze de grens met Macedonië hebben overgestoken.Beeld afp

Griekenland is 'zeer nalatig' in het naleven van de grenscontroles zoals afgesproken binnen de Schengenzone. Als het land niet binnen drie maanden orde op zaken stelt, is het moment nabij dat Schengenlanden weer grenscontroles met Griekenland kunnen invoeren.

Dat staat in een conceptrapport van de Europese Commissie over de evaluatie van de toepassing van Schengen-regels door Griekenland. De conclusie werd bekendgemaakt na de wekelijkse bijeenkomst van Eurocommissarissen.

Het is een flinke stap richting meer grenscontroles binnen de Schengenzone, zoals die reeds door Duitsland en Oostenrijk zijn doorgevoerd. De nieuwe grenscontroles met Griekenland zouden maximaal twee jaar mogen duren en alleen betrekking hebben op zee- en luchtverkeer, omdat geen enkel Schengenland grenst aan Griekenland.

"Om Schengen weer normaal, dus zonder interne grenscontroles, te laten functioneren moet Griekenland de opvang, registratie en terugkeer van migranten substantieel verbeteren", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) vandaag. "Dat is ons ultieme doel."

Het conceptrapport, dat niet openbaar is, is gebaseerd op onaangekondigde bezoeken die inspecteurs van 10 tot 13 november brachten aan de Grieks-Turkse landgrens en de Griekse eilanden Chios en Samos.

Migranten bleken onvoldoende te worden geïdentificeerd en geregistreerd, hun vingerafdrukken worden vaak niet in computersystemen gezet en reisdocumenten niet systematisch gecheckt. De experts stellen vast dat Griekenland zijn verplichtingen niet nakomt. Sinds het bezoek zijn de Grieken bezig de controles van de buitengrenzen te verbeteren, aldus Avramopoulos.

Griekenland onder druk gezet

Maandag kwamen de Europese migratieministers en ministers van Justitie in Amsterdam bijeen om te spreken over de vluchtelingeninstroom. De Nederlandse premier Mark Rutte liet eerder weten het als een 'prioriteit' van Nederland om tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Unie de instroom terug te dringen. Tijdens de bijeenkomst is Griekenland onder druk gezet om snel meer maatregelen te nemen. Jarenlang heeft Griekenland hulp geweigerd van de Europese organisatie voor grensbewaking Frontex en van het Europees asielagentschap EASO. Pas toen het dreigement klonk de Grieken uit de Schengenzone te gooien, diende het land een officieel hulpverzoek in.

Dat was pas afgelopen december. Sindsdien is de Griekse kustwacht uitgebreid tot zo'n twintig schepen. Ook stuurde Europa achthonderd grensbewakers. Op papier althans. Begin januari was nog niet de helft gearriveerd.

De toegezegde steun is bij lange na niet toereikend om de vluchtelingen tegen te houden die nog steeds in gemiddeld vijftig rubberboten per dag de Griekse eilanden bereiken. Afgelopen zomer staken zo'n tienduizend vluchtelingen per dag de Egeïsche Zee over in honderden bootjes.

De Griekse kustwacht kan niet anders dan de bootjes veilig aan wal loodsen als ze eenmaal in Griekse wateren zijn. Terugsturen is gevaarlijk en bovendien zinloos. Turkije neemt de vluchtelingen niet terug en handelt in strijd met internationale verdragen die oorlogsvluchtelingen het recht geven een veilig heenkomen te zoeken.

Vluchtelingen gaan van boord van de ferry die hen naar het Griekse vasteland bracht.Beeld reuters
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234