Vrijdag 28/02/2020

Europese Commissie ruziet over vrouwenquota bedrijven

EU-commissaris van Justitie en Gronrechten Viviane Reding.Beeld PHOTO_NEWS

De Europese Commissie is verdeeld over het voorstel van commissaris Viviane Reding om grote bedrijven te verplichten hun raad van bestuur voor 40% uit vrouwen samen te stellen. "Dit ruikt naar ruzie", zegt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a). Het ziet ernaar uit dat voor het eerst sinds 2004 de Commissie morgen zal stemmen over een voorstel en niet bij consensus zal beslissen.

Het plan van Reding, die bevoegd is voor Justitie en Grondrechten, is omstreden. Nadat het haar eerst niet gelukt was om bedrijven vrijwillig een charter te laten ondertekenen waarin ze beloven werk te maken van een evenwichtiger man-vrouwverhouding in hun bestuur, kwam ze in het voorjaar met haar voorstel om vrouwenquota in te voeren. Morgen, tijdens haar wekelijkse college, stemt de Commissie over het voorstel.

"Ruzie"
Reding wil dat raden van bestuur voor minstens 40% uit vrouwen bestaan. "Daarover wordt nu geruzied in de Commissie", weet Van Brempt. "In het college van commissarissen zullen alvast elf van de 27 commissarissen, vooral liberalen, tegen stemmen." Slechts acht commissarissen zouden zeker voor stemmen.

Ideologische verschillen
Volgens de Britse krant Financial Times heeft de verdeeldheid verschillende oorzaken, onder meer ideologische verschillen. In de hoop morgen een meerderheid te halen, heeft Reding haar voorstel op één punt afgezwakt. "Waar het oorspronkelijke voorstel voorzag in strengere sancties en het weren van weigerachtige bedrijven bij overheidsopdrachten," zegt Van Brempt, "zijn die sancties nu geschrapt en mag elke lidstaat zelf bepalen welke gevolgen hij geeft aan het niet halen van de doelstellingen."

België, Frankrijk, Italië en Oostenrijk hebben al laten weten de plannen van Reding te steunen. "Benieuwd", besluit de sp.a-politica, "hoe onze Belgische commissaris Karel De Gucht (Open Vld) zal stemmen."

Kathleen Van BremptBeeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234