Zaterdag 08/08/2020

Begroting

Europese Commissie: "Lasten op arbeid blijven te zwaar in België"

Premier Charles Michel (MR).Beeld PHOTO_NEWS

Vrijdag komt de Europese Commissie met een rapport over de Belgische begroting van de regering-Michel. Volgens de krant De Standaard krijgt die groen licht, maar de Franstalige krant Le Soir meldt dat de Commissie de lasten op arbeid in ons land te zwaar blijft vinden.

De Europese Commissie zit vandaag samen in Straatsburg om de Belgische begroting te bespreken. In een tussentijdse evaluatie liet de Commissie eind vorige maand al verstaan dat ze geen bijzonder ernstige ontsporingen van de Europese begrotingsregels heeft ontdekt. In dat geval kon de Commissie binnen drie weken een herziening eisen.

Dat er geen rode kaarten werden uitgedeeld, betekent niet dat het budgettaire huiswerk van de eurolanden aan alle kritiek zal ontsnappen. Voor zeven landen zouden risico's aangestipt worden.

Voor België pleit de Commissie opnieuw voor een tax shift. De lasten op arbeid moeten worden verminderd, en de maatregelen die de huidige regering daarvoor neemt zijn onvoldoende. De Commissie spreekt zich echter niet uit over de zin of onzin van een vermogensbelasting.

Ook maakt de Commissie zich zorgen over de groeiende Belgische schuldenberg. Die zou volgend jaar oplopen tot 107 procent van het bbp, terwijl die eigenlijk zou moeten dalen tot 60 procent.

De Standaard vernam wel dat de Belgische begroting gedelibereerd wordt. België blijft zo in de groep die de verplichtingen globaal respecteert, al zal het rapport van de Europese Commissie het debat wellicht enkel aanscherpen in ons land.

Frankrijk en Italië

Verder blijven vooral Frankrijk en Italië de aandacht van de Commissie opeisen. Met enkele ultieme toezeggingen konden beide landen eind vorige maand een rode kaart vermijden, maar de druk houdt aan. Vooral op Frankrijk dan, dat het begrotingstekort pas tegen 2017 opnieuw onder de drempel van drie procent wil brengen, en niet tegen 2015 zoals is afgesproken in het kader van de procedure die intussen al zes jaar loopt.

De Commissie zou zich volgens insiders nog niet uitspreken over nieuw uitstel. Beslissingen over de aanpak van de Franse begroting zouden pas volgen in de lente, wanneer de Commissie zicht krijgt op de eindafrekening van de begroting van dit jaar. Parijs kan intussen goodwill creëren met structurele hervormingen. De regering zou begin december alvast nieuwe voorstellen lanceren om de arbeidsmarkt te liberaliseren.

De eurocommissarissen vergaderen dinsdag in Straatsburg een laatste keer over de nationale ontwerpbegrotingen. Vrijdag worden de adviezen per schriftelijke procedure goedgekeurd en nadien lichtten de eurocommissarissen Valdis Dombrovskis, Pierre Moscovici en Marianne Thyssen het werk toe aan de pers. Vervolgens buigen de ministers van Financiën zich over de adviezen en worden ze ook toegelicht in de nationale parlementen.

Het is de eerste keer dat de Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker de nationale ontwerpbegrotingen onder de loep neemt. De Commissie beschikt ook pas sinds vorig jaar over die bevoegdheid. Toen werden drie grote categorieën aangewend om de begrotingen te beoordelen: van 'compliant' en 'compliant but without any margin' over 'broadly compliant' tot 'risk of non-compliance'. De Belgische begroting voor 2014 werd toen als 'broadly compliant' bestempeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234