Vrijdag 30/10/2020

"Speeltijd voorbij"

Europese Commissie beveelt terugbetaling belastingvoordelen Fiat en Starbucks

Beeld REUTERS

De Europese Commissie vindt dat Luxemburg en Nederland belastingvoordelen hebben toegekend aan autobouwer Fiat en koffieketen Starbucks die in strijd zijn met de Europese regels rond staatssteun. De landen moeten de onbetaalde belasting, 20 à 30 miljoen euro per bedrijf, alsnog innen. Dat heeft commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager bekendgemaakt. Europa plant nog gelijkaardige zetten om belastingontwijking bij multinationals aan te pakken.

De strijd van de Europese Commissie tegen de zogenaamde "tax rulings", specifieke belastingvoordelen die lidstaten aan multinationals geven, leidt nu voor het eerst tot een terugbetalingsbevel. Belastingen zijn een nationale bevoegdheid, maar de Europese Commissie vindt dat ze mag tussenkomen als de belastingafspraken eigenlijk staatssteun vormen. Staatssteun is wel een werkdomein van de Commissie.

"Ik hoop dat deze boodschap door de besluiten van vandaag zowel de regeringen van de lidstaten als de ondernemingen bereikt. Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus de Deense eurocommissaris voor Mededinging. Nederland en Luxemburg moeten de onbetaalde belasting terugvorderen om het oneerlijk concurrentievoordeel gedaan te maken en om te garanderen dat de bedrijven op dezelfde manier behandeld worden als andere in vergelijkbare situaties.

Vestager tijdens haar persconferentie vanmorgen.Beeld AP

Perfect legaal

Op zich is een fiscale ruling nochtans perfect legaal. Het gaat om een administratieve brief waarin de belastingdienst een onderneming duidelijkheid verschaft over hoe de vennootschapsbelasting berekend zal worden of over het gebruik van bijzondere belastingregels. Maar in het geval van Fiat en Starbucks werden volgens de Commissie "kunstmatige en complexe methoden goedgekeurd om de belastbare winst voor de ondernemingen te bepalen, die de economische realiteit niet weerspiegelen".

"Er worden met name prijzen vastgesteld voor goederen en diensten die tussen de ondernemingen van de Fiat- en de Starbucks-groep verkocht worden, zogenaamde 'verrekenprijzen', die niet marktconform zijn", legt de Commissie uit. "Als resultaat daarvan wordt het grootste deel van de winst van de koffiebranderij van Starbucks naar het buitenland verschoven, waar ze evenmin wordt belast. De financieringsmaatschappij van Fiat betaalt maar belastingen op een klein deel van de werkelijke winst."

"Speeltijd is voorbi"

"Het is een sterk signaal dat de speeltijd voorbij is", zeggen fiscaal experts. Bedrijven zoals Apple en Amazon, maar mogelijk ook bierreus AB InBev mogen zich nu al ongerust maken.

Ook ons land is bij het onderzoek betrokken. Zo onderzoekt Europa de belastingvoordelen die België gaf aan multinationals in de vorm van excess profit rulings. Onder meer AB InBev genoot jarenlang van een extreem lage belastingvoet van 1 procent op zijn winst. Vorig jaar al startte de Bijzondere Belastinginspectie een onderzoek naar die afspraak. Maar de Commissie onderstreept dat wat ze nu heeft beslist over Fiat en Starbucks, niets zegt over de resultaten van de nog lopende onderzoeken in België, Ierland en Luxemburg.

Luxemburg en Nederland niet akkoord

Luxemburg en Nederland zijn het niet eens met het oordeel van de Europese Commissie. Starbucks heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing.

De Luxemburgse regering laat weten dat ze het niet eens is met de conclusie van de Europese commissie. Volgens de Luxemburgers is "niet aangetoond dat autobouwer Fiat selectieve voordelen heeft gekregen binnen het Luxemburgse wettelijk kader". Het Groothertogdom overweegt gerechtelijke stappen.

In Nederland klinkt hetzelfde geluid in de zaak rond Starbucks. "Het kabinet is verbaasd over het besluit van de Europese Commissie", zegt staatssecretaris voor Financiën Eric Wiebes. Het kabinet gaat het besluit bestuderen en licht over enkele weken het parlement in over "de vervolgstappen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234