Vrijdag 24/05/2019

Economie

Europese Centrale Bank bergt bazooka op

Mario Draghi, voorzitter van de ECB. Beeld AFP

De Europese Centrale Bank gaat na eind december de 'bazooka' opbergen. Het maandelijkse opkoopprogramma van 30 miljard euro loopt door tot eind september. Voor dit jaar wordt de economische groei lichtjes lager bijgesteld.

Het stond een beetje in de sterren geschreven. Na september wordt het programma, waarmee de ECB obligaties koopt om geld in de markt te pompen, in een eerste stap gehalveerd tot 15 miljard euro. Na eind december loopt het programma dan volledig af.

De ECB plaatst in de mededeling naar aanleiding van de ECB-bijeenkomst in Riga wel een voorwaarde voor de afbouw van haar programma. De halvering van het aankoopbedrag vanaf oktober en de einddatum van de obligatieaankopen zijn afhankelijk zijn van de economische cijfers die de komende maanden worden gepubliceerd, luidt het. Ze laat zo de deur op een kier voor een eventuele bijsturing van haar beleid.

Dit doet niks af van het feit dat de ECB met deze beslissing het einde inluidt van de monetaire stimulus of het 'quantitative easing': een soepel monetair beleid waarbij de ECB via de opkopen maandelijks miljarden in de economie pompt - zodat bedrijven en gezinnen gemakkelijker een lening krijgen. De maatregel moest de economie aanzwengelen en dat lijkt inmiddels te lukken. De Europese economie trekt aan en de inflatie gaat gestaag richting 2 procent, het inflatiedoel van de ECB.

Sinds de start van het programma in maart 2015 kocht de ECB al voor zowat 2.400 miljard euro op. Sinds medio 2016 komt niet alleen schuldpapieren van de overheden in aanmerking, maar ook van bedrijven. Eind 2016 werd het maandelijkse ritme al van 80 naar 60 miljard euro herleid. In januari dit jaar volgde dan de halvering tot 30 miljard.

'Spaarrente'

Op het vlak van de rentetarieven had Mario Draghi ook nieuws. Het ECB-bestuur verwacht dat die tot minstens de zomer van 2019 op de huidige historisch lage niveaus blijven. Het belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft zo op 0 procent - het gaat om de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB. De depositorente blijft onveranderd op -0,4 procent: dit betekent dat een bank moet betalen wanneer ze zelf geld parkeert bij de ECB. De rentes blijven op hun huidige niveau zo lang als nodig zodat de evolutie van de inflatie in lijn blijft met de verwachtingen. De ECB streeft een inflatie van net geen 2 procent na.

Draghi zei op de persconferentie dat ze binnen de ECB nog niet hadden gesproken over een eventuele renteverhoging. Pas in de loop van volgend jaar zou een eerste renteverhoging in de pijplijn steken. Dat betekent alles dat uw rente op het spaarboekje nog wel enige tijd ongewijzigd blijft.

Groei

De ECB verwacht intussen dat de economische groei in de eurozone in 2018 zal uitkomen op 2,1 procent. In maart ging de ECB nog uit van 2,4 procent groei dit jaar. De verwachtingen voor 2019 en 2020 blijven onveranderd: +1,9 en +1,7 procent. De ECB verwacht ook een hogere inflatie. Daarbij verwees de centrale bankier naar het toenemende protectionisme in de wereldhandel. De risico's die met de groeivooruitzichten voor de eurozone gepaard gaan, blijven grosso modo in evenwicht, klonk het. "Desalniettemin zijn onzekerheden over globale factoren, zoals het het risico op een toenemend protectionisme, meer prominent geworden", zei Draghi. Het risico op aanhoudende verhoogde volatiliteit op de financiële markten, maakt monitoring noodzakelijk.

Voorts verwacht de ECB dit jaar en de komende twee jaar een inflatie op jaarbasis van 1,7 procent. Voor 2018 en 2019 betekent dit een opwaartse herziening sinds de vorige prognose in maart (1,4 procent), omwille van hogere olieprijzen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.