Zondag 28/02/2021

Europese broeikasgasuitstoot in 2011 met 2,5 procent gedaald

De broeikasgasuitstoot in de EU is in 2011 met 2,5 procent gedaald, ondanks een toegenomen bruto binnenlands product. De uitstoot ligt nu 17,5 procent lager dan in 1990. "De doelstelling van 20 procent minder uitstoot tegen 2020 is duidelijk niet ambitieus genoeg", zegt de Bond Beter Leefmilieu (BBL).

In de vijftien EU-landen die onder het Kyoto-protocol vallen daalde de uitstoot met 3,5 procent. Gemiddeld is er voor de EU sprake van een daling met 2,5 procent, zo tonen de nieuwste cijfers van het Europees Milieu-agentschap (EEA).

De EU wil tegen 2020 zo'n 20 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Wetenschappers en milieu-organisaties noemen die betrachting onvoldoende en binnen de EU discussiëren landen over de optie om de doelstelling tot 30 procent minder uitstoot op te trekken. Uit de nieuwe cijfers van het EEA blijkt dat de EU de beoogde twintig procent al bijna heeft bereikt.

Het milieuagentschap brengt de gestage daling in verband met de mildere winter en een lager aardgasverbruik. Bovendien steeg ook het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in 2011. De sectoren die niet in de verplichte emissiehandel zitten verlaagden de uitstoot met 3,1 procent. Daar zijn het vooral huishoudens en de dienstensector die bijdroegen tot de daling van de uitstoot. De sectoren die wel uitstootkredieten moeten kopen, deden hun uitstoot in 2011 met 1,8 procent dalen. De transportsector slaagde er voor het vierde jaar op rij in de uitstoot te doen dalen.

"De cijfers tonen aan dat de huidige Europese doelstelling alles behalve ambitieus is. Ze kan met de vingers in de neus gehaald worden", zegt Mathias Bienstman van de BBL. Om een voorloper te blijven, met alle bijhorende voordelen voor de economie en het milieu, gaat Europa best voor 30% minder broeikasgassen in 2020 in vergelijking met het basisjaar.

minder uitstoot tegen 2020 is

de doelstelling voor de EU

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234