Update
Europese beurzen weer stabiel na koersval door winst Trump, schade op Wall Street lijkt mee te vallen
De Europese beurzen maken de koersval na het nieuws van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten weer deels goed te maken. De overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat had vanmorgen een golf van paniek op de financiële markten teweeggebracht. Beleggers op Wall Street lijken de eerste schok van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump nog voor de openingsbel te boven.
De overwinning van Trump wordt door de financiële markten en economen gezien als slecht nieuws voor onder meer de wereldhandel. Beleggers zijn bezorgd dat zijn zege de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden.
Door verzoenende woorden van Trump, na een harde campagnestrijd, nam de nervositeit op de handelsvloeren wel iets af. Zware openingsverliezen werden later in de ochtend grotendeels weggepoetst.
De Bel 20 is vanochtend van start gegaan met een verlies van bijna 3 procent. Van de twintig waarden in de Brusselse sterindex Bel 20 kleurden er vanmorgen negentien rood. Rond 13.30 uur bedroeg het verlies nog 1,05 procent.
Ook de Amsterdamse beurs en de andere graadmeters in Europa stonden vanmorgen flink in het rood. In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index meteen na het begin van de beurshandel op -2,9 procent. Tegen het middaguur wat dat nog -1,1 procent.
Ook elders in Europa zijn eerdere verliezen deels goedgemaakt. De Duitse Dax noteert een verlies van 2 procent, de Franse CAC 1,4 procent, de Britse FTSE 1,0 procent. Voor aanvang van de handel werden veel zwaardere klappen gevreesd.
Wall Street
Ook de forse duikeling die de toonaangevende Dow-Jonesindex volgens de openingsindicatoren leek te gaan maken, blijft waarschijnlijk uit. De Dow Jones, die dinsdag iets hoger sloot op 18.332 punten, koerste af op een openingsverlies van 750 punten. De daling van bijna 5 procent was reden om de voorbeurshandel even stil te leggen. Het beeld veranderde enigszins na de verzoenende overwinningsspeech van Trump. Het verlies blijft nu waarschijnlijk beperkt tot maximaal de helft daarvan.
De prijzen van Amerikaanse ruwe olie en Brentolie krabbelden na aanvankelijke verliezen respectievelijk 0,2 en 0,3 procent op. De euro werd verhandeld voor 1,1080 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.
Azië
Ook de aandelenbeurzen in Azië kleurden vanochtend donkerrood. Beleggers reageerden zeer nerveus toen de kansen voor Donald Trump gedurende de nacht steeds groter werden.
De Nikkei-index sloot vandaag af op 16.251,54 punten, maar liefst 5,4 procent lager dan de slotkoers van dinsdagavond. Nochtans liet de index bij de start van de handelsdag nog positieve cijfers optekenen. Maar toen de verkiezingsuitslagen vanuit de VS kwamen overwaaien, begon de Nikkei aan de weg naar beneden. Japanse bedrijven die veel exporteren, zoals Toyota (-5,7 procent), Mazda (-7,2 procent en Nintendo (-4 procent) gingen diep in het rood.
Ook de andere Aziatische beursindicatoren kleurden Republikeins rood. De Singapore's Straits Times index ging -2 procent, de Hang Seng index in Hongkong -3 procent en de KOSPI-index in Zuid-Korea eindigde 2,7 procent in het verlies. Hetzelfde beeld deed zich voor in Australië: de All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent.
Maar in tegenstelling tot de rest van de wereld zijn de financiële markten in Rusland vandaag in de plus gegaan. De Russen verwachten met Trump een verbetering van de relaties tussen hun land en de VS. De index RTS won in Rusland 1,17 procent en de Micex 1,02 procent.
Goud en bitcoins
De Euro staat 0,9 procent hoger ten opzichte van de dollar, op 1,11 dollar. Eerder op de ochtend was dat nog 1,6 procent.
De Mexicaanse peso verloor aanvankelijk 11 procent ten opzichte van de dollar met het vooruitzicht op het opzeggen van het Amerikaanse vrijhandelsverdrag met Mexico. Een uur later was dat 8,5 procent.
Goudmijnbouwers kunnen op Wall Street op 'the day after' rekenen op winst. Veilig geachte beleggingen als goud stegen flink naarmate de winst van Trump in de verkiezingsnacht dichterbij kwam. Ook andere alternatieve beleggingen zoals de digitale munt bitcoin werden meer waard. De waarde van de bitcoin steeg van krap 645 euro naar 662 euro. En aandelen van wapenfabrikanten en farmaceutische bedrijven profiteren nu ze de strengere regels die Clinton voorstelde lijken te ontlopen.
De financiële sector en energiebedrijven krijgen het juist moeilijker. De verwachte daling bij banken en verzekeraars is opvallend, omdat banken doorgaans juist profiteren van een Republikein in het Witte Huis, maar de handelsbarrières van Trump galmen ook in die sector door. Bij de energiebedrijven moeten vooral zonne-energiebedrijven eraan geloven. Trump wil subsidies voor zonne-energie schrappen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent naar 44,77 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 45,99 dollar per vat. De dollar leverde iets van zijn waarde in ten opzichte van de euro. Een euro bracht 1,1031 dollar op, tegen 1,1016 dollar bij het slot van de Amerikaanse beurzen een dag eerder.
Dollar plunges https://t.co/8eii3goxKg pic.twitter.com/iUxrcQP7Sa
— Bloomberg Markets (@markets) 8 november 2016
Trump¿s lead triggers emerging-market selloff. Peso below 20 to the dollar https://t.co/CWcyrag1qn pic.twitter.com/QfgO8Vo12T
— Bloomberg Markets (@markets) 8 november 2016