Maandag 21/06/2021

AA Gent

‘Europees voetbal is zegen voor play-offs’. Jan Bourgois, het brein achter de fysieke paraatheid van AA Gent

Sven Kums, draaischijf bij AA Gent, controleert de bal voor de neus van Sander Berge (Genk) in het duel van afgelopen weekend.  Beeld BELGA
Sven Kums, draaischijf bij AA Gent, controleert de bal voor de neus van Sander Berge (Genk) in het duel van afgelopen weekend.Beeld BELGA

AA Gent heeft al 25 officiële wedstrijden op zijn conto, maar fysiek valt dat de Buffalo’s niet aan te zien. Wel integendeel, de troepen van Jess Thorup maken op het einde vaak het verschil. Achter de feiten schuilt het werk van inspanningsfysioloog Jan Bourgois.

Jan Bourgois (59) is professor inspanningsfysiologie aan de Universiteit Gent, maar sinds vorig jaar coördineert hij ook de fysieke begeleiding bij AA Gent, waar hij het ‘Performance Center’ leidt. Bourgois verdiende eerder zijn sporen in het roeien en het basketbal, in het voetbal werkte hij eerder ook al samen met Frank Vercauteren en Francky Dury. Zijn aanpak gaat soms tegen een aantal vooronderstellingen in, maar ze heeft wel resultaat.

“Om te beginnen dit: het zou niet mogen dat er verval komt omdat voetballers 25 snel opeenvolgende wedstrijden afwerken”, zegt Bourgois. “Topvoetballers moeten dat aankunnen, al hangt het er wel vanaf hoe goed je de voorbereiding hebt aangepakt. We hadden bij AA Gent een voorbereiding van zes weken, met 14 tot 18 sessies per week, waaronder specifieke interval- en krachttrainingen. Daarbij hebben we ook een duidelijke begrenzing van de belastbaarheid opgelegd. Spelers worden gemonitord bij elke training, zodat we programma’s kunnen individualiseren. Als die basis gelegd is, kan je veel aan. Een mooi voorbeeld is Vadis Odjidja, die in de voorbereiding zéér hard gewerkt heeft. Het resultaat is dat hij alles speelt, tot een bekerwedstrijd op Aalst waarin verder flink geroteerd werd toe.”

Heel specifiek

Bourgois werkte een programma uit tot januari, met mogelijke aanpassingen onderweg. “We zitten elke week samen met de volledige staf, één keer per week ben ik ook zelf op het oefencentrum in Oostakker aanwezig”, vertelt Bourgois. “Eens het seizoen begint, is wedstrijdritme het belangrijkst voor een voetballer. Daar stellen we specifieke trainingsprikkels voor op, tot de winterstop. In januari gaan we met het winterkamp terug naar de basis, waarbij de lat hoger gelegd wordt. Dat is nodig, want de prijzen worden uitgedeeld op het einde. Alles is erop gericht om scherp te staan voor de play-offs.”

Sommige clubs halen Europees voetbal aan als een obstakel met het oog op de play-offs, maar daar is Bourgois het niet mee eens. “Europees voetbal zorgt voor fysieke en mentale vermoeidheid, ook door het reizen”, weet Bourgois. “Vooral oudere spelers weten hoe ze daarmee om moeten gaan, onder meer door veel te rusten. Maar ook jonge spelers leren dat snel, mits een goeie begeleiding. Europese wedstrijden brengen je fysiek en mentaal op een hoger niveau, ze leren je ook omgaan met druk. Europees voetbal is dan ook een zegen met het oog op de play-offs.”

Aanpassen onderweg

Ook opvallend: tussen de vele wedstrijden door plant Bourgois momenten waarop de conditie op peil gehouden wordt. “Dat is nodig om tot resultaten te komen, ondanks de vele wedstrijden”, zegt hij. “Het gaat om een aantal fysieke triggers, die in de vorm van een speelse voetbaltraining kunnen gegoten worden, maar soms worden er tussen de spelvormen door ook korte momenten van pakweg zes minuten aan een hoge intensiteit ingelast. Ik heb een voortreffelijke samenwerking met physical coach Gino Caen, die een gelijkaardige visie heeft als ik en die onze inzichten dagelijks in concrete oefeningen giet. Maar ik moet er ook aan toevoegen dat de hele spelersgroep fantastisch meewerkt. Jongens als Mohammadi en Castro-Montes hebben minder gespeeld, maar als ze zoals in Genk in actie komen, plukken ook zij de vruchten van hun voortreffelijk werk.”

Bourgois’ programma is onderweg voor aanpassingen vatbaar, vandaar dat elke speler constant gemonitord wordt en er wekelijks overleg is binnen het ‘Performance Center’, waarin alle sportieve en medische geledingen binnen de club vertegenwoordigd zijn. “Het hele team moet mee in het verhaal, anders werkt het niet. Dat geldt niet alleen voor de medische staf, maar ook voor de technisch directeur én de trainer.”

Ook trainer moet mee

Die samenwerking loopt blijkbaar perfect. Bourgois: “Ik kan alleen maar blij zijn met een trainer als Jess Thorup. Hij is niet alleen een goeie trainer en een uitstekende peoplemanager, hij is ook erg ontvankelijk voor onze aanpak. Hij vraagt me vaak om uit te leggen waarom we iets willen doen, maar als hij die uitleg gekregen heeft, zegt hij: ‘Oké, we doen het.’ Een concreet voorbeeld: voor de winterstage van begin dit jaar programmeerde ik ’s ochtends een duurloop. Jess zei: ‘Een duurloop in het seizoen, dat heb ik nog nooit gedaan.’ Maar eens ik hem uitgelegd had waarom ik dat wou, was hij het ermee eens. Wij kunnen heel veel aanreiken, maar het zijn de trainers en de spelers die het op het veld moeten doen.” (RN)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234